Lengyelországban is dolgoztatnak észak-koreai rabszolgákat

2018 április 16., hétfő 4:33

A BBC oknyomozó stábja két év nyomozás után leleplezte, hogy Észak-Korea hogyan szállít külföldre rabszolgákat, hogy aztán a pénzből az atomprogramot és Kim Dzsongun luxuséletét finanszírozza.

A videó szerint Észak-Korea 150 ezer rabszolgát küldött ki, hogy dolgozzanak Kínában, Oroszországban (Vlagyivosztokban) és Lengyelországban. Az utóbbi esetben egy lengyel cég a rabszolgáknak a cég épületében adott szállást. Volt olyan munkás, aki az arcát nem vállalva nyilatkozott a stábnak, és elmondta, hogy úgy bánnak velük, mint a kutyákkal, és moslékot kapnak enni. A JMA nevű cég tagadta, hogy észak-koreaiakat dolgoztatna.

Fotó: BBC

A rabszolgákat főleg építőipari cégek dolgoztatják, még akkor is, amikor más munkásokat nem. A fizetségük nagy részét át kell adniuk. Az észak-koreai nagykövet Varsóban azt mondta, a lengyel törvényeknek és az EU-s szabályozásnak megfelelően dolgoztatják az észak-koreai vendégmunkásokat, a lengyel kormány pedig azt állítja, rendszeres ellenőrzéseket tartanak, és nincs rá bizonyíték, hogy a munkások a fizetségüket hazaküldik.

Az ENSZ decemberi szankcióinak értelmében tilos lesz észak-koreaiakat dolgoztatni az EU-ban, de az országok két év haladékot kaptak. (BBC)