Lengyelországban is dolgoztatnak észak-koreai rabszolgákat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A BBC oknyomozó stábja két év nyomozás után leleplezte, hogy Észak-Korea hogyan szállít külföldre rabszolgákat, hogy aztán a pénzből az atomprogramot és Kim Dzsongun luxuséletét finanszírozza.

A videó szerint Észak-Korea 150 ezer rabszolgát küldött ki, hogy dolgozzanak Kínában, Oroszországban (Vlagyivosztokban) és Lengyelországban. Az utóbbi esetben egy lengyel cég a rabszolgáknak a cég épületében adott szállást. Volt olyan munkás, aki az arcát nem vállalva nyilatkozott a stábnak, és elmondta, hogy úgy bánnak velük, mint a kutyákkal, és moslékot kapnak enni. A JMA nevű cég tagadta, hogy észak-koreaiakat dolgoztatna.

Fotó: BBC

A rabszolgákat főleg építőipari cégek dolgoztatják, még akkor is, amikor más munkásokat nem. A fizetségük nagy részét át kell adniuk. Az észak-koreai nagykövet Varsóban azt mondta, a lengyel törvényeknek és az EU-s szabályozásnak megfelelően dolgoztatják az észak-koreai vendégmunkásokat, a lengyel kormány pedig azt állítja, rendszeres ellenőrzéseket tartanak, és nincs rá bizonyíték, hogy a munkások a fizetségüket hazaküldik.

Az ENSZ decemberi szankcióinak értelmében tilos lesz észak-koreaiakat dolgoztatni az EU-ban, de az országok két év haladékot kaptak. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.