Macron: „Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották”

Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából adott tévéinterjút a BFM hírtelevízió és a Médiapart oknyomozó portál közös műsorában, amit a párizsi Chaillot Színházból közvetítettek.

Az erdélyi Főtér írt arról, hogy az egyik riporter rákérdezett, hogyan építhető újra Európa olyan volt kommunista országokkal, amik ellenzik a menekültek, az idegenek befogadását, és itt példaként Orbán Viktort hozta fel, akinek a diskurzusa szerinte „a háború előtti időszakot idézi”.

Macron a magyar kormányfőt bírálva válaszolt, de a választások eredményére is utalt:

„Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották.”

Orbán Viktor és Emmanuel Macron a svédországi Göteborgban 2017. november 17-én.Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron szerint most az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi: „Egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait. Másrészt ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: »Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen.«

Macron Lengyelországot és Magyarországot hozta fel példaként, de azt is mondta, egyesek ugyanígy járnak el Romániában is, viszont Klaus Iohannis román elnök munkáját üdvözölte, mert ő szerinte „irányítás alatt tartja a dolgokat”.

Egyébként az MTI is írt az interjúról, de az Orbán Viktorról szóló részt nem említette. (Főtér, France24)