Macron: „Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották”

Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából adott tévéinterjút a BFM hírtelevízió és a Médiapart oknyomozó portál közös műsorában, amit a párizsi Chaillot Színházból közvetítettek.

Az erdélyi Főtér írt arról, hogy az egyik riporter rákérdezett, hogyan építhető újra Európa olyan volt kommunista országokkal, amik ellenzik a menekültek, az idegenek befogadását, és itt példaként Orbán Viktort hozta fel, akinek a diskurzusa szerinte „a háború előtti időszakot idézi”.

Macron a magyar kormányfőt bírálva válaszolt, de a választások eredményére is utalt:

„Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották.”

Orbán Viktor és Emmanuel Macron a svédországi Göteborgban 2017. november 17-én.Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron szerint most az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi: „Egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait. Másrészt ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: »Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen.«

Macron Lengyelországot és Magyarországot hozta fel példaként, de azt is mondta, egyesek ugyanígy járnak el Romániában is, viszont Klaus Iohannis román elnök munkáját üdvözölte, mert ő szerinte „irányítás alatt tartja a dolgokat”.

Egyébként az MTI is írt az interjúról, de az Orbán Viktorról szóló részt nem említette. (Főtér, France24)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.