Macron: „Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották”

külföld
2018 április 16., 13:08
comments 298

Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából adott tévéinterjút a BFM hírtelevízió és a Médiapart oknyomozó portál közös műsorában, amit a párizsi Chaillot Színházból közvetítettek.

Az erdélyi Főtér írt arról, hogy az egyik riporter rákérdezett, hogyan építhető újra Európa olyan volt kommunista országokkal, amik ellenzik a menekültek, az idegenek befogadását, és itt példaként Orbán Viktort hozta fel, akinek a diskurzusa szerinte „a háború előtti időszakot idézi”.

Macron a magyar kormányfőt bírálva válaszolt, de a választások eredményére is utalt:

„Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották.”

Orbán Viktor és Emmanuel Macron a svédországi Göteborgban 2017. november 17-én.
photo_camera Orbán Viktor és Emmanuel Macron a svédországi Göteborgban 2017. november 17-én. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron szerint most az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi: „Egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait. Másrészt ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: »Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen.«

Macron Lengyelországot és Magyarországot hozta fel példaként, de azt is mondta, egyesek ugyanígy járnak el Romániában is, viszont Klaus Iohannis román elnök munkáját üdvözölte, mert ő szerinte „irányítás alatt tartja a dolgokat”.

Egyébként az MTI is írt az interjúról, de az Orbán Viktorról szóló részt nem említette. (Főtér, France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.