Újabb népszavazási kérdést hitelesítettek a Római-partra tervezett gátról

Több 444 videó?
Szeretném

Miközben mindenki az országgyűlési választásokkal volt elfoglalva, a Fővárosi Választási Bizottság újabb népszavazási kérdést hitelesített a Római-partra tervezett mobilgátról, írja Hvg. Emlékezetes: tavaly októberben lehetett volna egy referendum a témában, de mivel az az önkormányzati határozatra vonatkozott, amit időközben Tarlós Istvánék visszavontak, okafogyottá vált. A mostani kérdés viszont magára a védműre vonatkozik: 

"akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?"

A Hvg megkeresésére a Momentum szóvivője közölte: 

támogatják az aláírásgyűjtést és csatlakoznak is hozzá, helyi szinten már meg is kezdték a szerveződést a párt óbudai tagjai.

Az LMP frissen megválasztott képviselője, Csárdi Antal pedig azt mondta, hogy 

"a budapestiek számára egy nagyon fontos ügyről van szó, ezért egyértelmű, hogy az LMP is támogatja a népszavazást és beszáll az aláírásgyűjtésbe."

A Fák a Rómain civil csoport szerint  a népszavazásnak halasztó hatálya van arra az ügyre nézve, amelyre vonatkozik. Így két hónapig biztosan nem dolgoznak munkagépek a Rómain. Egyrészt azért mert a jogszabályok szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem folytatható aláírásgyűjtés népszavazási ügyekben, így leghamarabb május 18-án lehet nekiállni a 138 ezer támogató aláírás összegyűjtésének, amire 30 nap áll rendelkezésre.