Kijev nem hajlandó Budapest "ésszerűtlen" követeléseit teljesíteni

Dmitro Kuleba, aki Ukrajna állandó képviselője az Európa Tanácsnál, az Ötös televízió műsorában beszélt arról, hogy bár

Kijev nem akar Magyarországgal politikai harcot vívni, de Budapest ésszerűtlen követeléseit sem hajlandó teljesíteni.

Az Unian hírügynökség szemléje szerint Kuleba kijelentette, hogy az ukrán oktatási törvény vitájában sem az ukrán, sem a magyar fél nem hajlandó engedni. 

"Mi nem félünk ettől a diplomáciai szembenállástól, mert meggyőződésünk, hogy helyesen cselekszünk, nemzetközi kötelezettségvállalásainknak megfelelően,"

mondta. Szerinte a két ország közti feszültség ellenére Magyarország érdekelt Ukrajna biztonságának erősödésében. Utalt arra, hogy az oktatás körül parázsló vita ellenére Budapest nem ellenezte az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók meghosszabbítását. 

Az Unian emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter előre jelezte, hogy Magyarország megakadályozza Petro Porosenko ukrán elnök részvételét a júliusi brüsszeli NATO-csúcson, továbbá nem támogatja az atlanti szövetség és Kijev védelmi miniszteri szintű, áprilisra tervezett tanácskozásának megtartását sem. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.