Annyival jobban megéri a piacról pénzt szerezni, mint az oroszoktól, hogy a kormány előtörleszti a paksi hitelt

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Mfor kérdésére elárulta, hogy a kormány tavaly összesen 78,2 millió eurót, vagyis mintegy 24,2 milliárd forintot hívott le a paksi bővítésre kapott orosz hitelből. De idén még nem nyúltak a kerethez.

A korábban lehívott összeget a minisztérium előtörleszti. 

A lap szerint ez teljesen logikus döntés, ha azt nézzük, hogy az orosz hitelrészletek kamata jelenleg 3,95 százalék az államközi szerződés szerint, miközben a 10 éves forint államkötvény átlagos hozama 1,9 százalék volt abban az időben, amikor megszületett az előtörlesztéstől szóló döntés. Így megéri olcsóbb papírokból előtörleszteni a drága orosz hitelt. 

Ugyanakkor az NGM hangsúlyozta, hogy az államkötvényeket nem célzottan, egy művelet finanszírozását szem előtt tartva bocsátják ki, tehát nem célhoz kötöttek ezek a tranzakciók.

A lap emlékeztet a paksi beruházás 12 milliárd euróra tervezett költségéből 10 milliárd eurót az orosz hitelből tervez finanszírozni a kormány. A szerződés megengedi, hogy a kormány előtörlessze a ciklusonként változó kamatozású lehívott hitelt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.