Egyiptom főmuftija fatvát mondott ki a Facebook-lájkok vásárlására

Egyiptom főmuftija, Shawki Allam az iszlám törvényekkel összeegyeztethetetlennek nevezte a Facebook-lájkok vásárlását. Ha egy felmerülő konkrét kérdésre nincs egyértelmű válasz a Koránban vagy a muszlim hittudósok korábbi döntéseiben, akkor a vallási elöljárók hoznak döntést, és ha nem tartanak valamit összeegyeztethetőnek az iszlám szellemével, akkor fatvával mondanak ki rá. Így történt ez most a vásárolt Facebook-lájkok esetében Egyiptomban. 

Az erről szóló bejelentés a hitéleti kérdésekben illetékes vallási hivatal honlapján jelent meg. A főmufti indoklása szerint ez a tett hamis és csalárd, és Mohamed prófétát idézve ítélte el az ilyen viselkedést.

Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

Ugyanakkor a döntés nem érinti a közösségi oldalakon történő hirdetést, a különféle online tartalmakat lehet népszerűsíteni a törvények szerint. 

A mostani bejelentésnek különös pikantériát ad, hogy Egyiptomban nemrég választásokat tartottak, amin Abdel Fattáh esz-Szíszi a szavazatok 97 százalékát szerezte meg (miután minden kihívóját ellehetetlenítette vagy megfenyegették), és beszámolók szerint azért, hogy ne legyen kínosan alacsony a részvétel, a hatalom a szavazatvásárlástól sem riadt vissza.  

Nem ez az egyetlen eset, hogy Allam technológiai kérdésben nyilvánult meg idén, nemrég a bitcoinra is fatvát mondott ki, mivel szerinte a digitális valutákkal történő kereskedés a szerencsejátékra hasonlít. (MiddleEastMonitor)