Kimászott a börtön ablakán, majd a miniszterelnökkel egy gépen utazva menekült el az izlandi cyberbünőző

Sindri Thor Stefansson azért került rács mögé, mert a vádak szerint összesen 600 számítógépet lopott el, hogy aztán bitcoint bányásszon velük. 

A férfi egy alacsony biztonsági fokozatú börtönbe került Izlandon, ami vélhetően tényleg nem lehet túl szigorú fegyintézet, mivel egyszerűen kimászott az ablakon, és megszökött. Majd az országot is sikeresen elhagyta, Svédországba ment egy utasszállító géppel, amin éppen akkor az ország miniszterelnöke is utazott. 

Stefanssont még februárban tartóztatták le, tíz másik vádlottal együtt: összesen kétmillió dollár értékben loptak el számítógépeket, melyek a mai napig nem kerültek még elő. Nem szimpla otthoni PC-k voltak, négy alkalommal is izlandi adatközpontokba törtek be, és onnan vitték el az eszközöket. 

Izlandon kifejezetten népszerű a bitcoin és egyéb virtuális pénznemek bányászata, mivel a számos megújuló energiaforrás miatt meglehetősen olcsó az áram. Hogy ez milyen problémákat jelenthet hosszabb távon, arról nemrég írtunk

Stefansson tíz napja került át Sogn egy nyitott börtönébe. Az intézményt nem veszik körbe rácsok, és a rabok telefonhoz és internethez is hozzáférhetnek. 

A szökésről egyelőre keveset tudni, de a jelentések szerint kedd reggel léphetett le, és az őrök ezt csak akkor észlelték, amikor a 100 kilométerre lévő Keflavik repteréről már felszállt a gépe Stockholmba. Amin ott volt amúgy véletlenül a miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir is. 

A férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.