Kimászott a börtön ablakán, majd a miniszterelnökkel egy gépen utazva menekült el az izlandi cyberbünőző

külföld
2018 április 18., 15:07
comments 95

Sindri Thor Stefansson azért került rács mögé, mert a vádak szerint összesen 600 számítógépet lopott el, hogy aztán bitcoint bányásszon velük. 

A férfi egy alacsony biztonsági fokozatú börtönbe került Izlandon, ami vélhetően tényleg nem lehet túl szigorú fegyintézet, mivel egyszerűen kimászott az ablakon, és megszökött. Majd az országot is sikeresen elhagyta, Svédországba ment egy utasszállító géppel, amin éppen akkor az ország miniszterelnöke is utazott. 

Stefanssont még februárban tartóztatták le, tíz másik vádlottal együtt: összesen kétmillió dollár értékben loptak el számítógépeket, melyek a mai napig nem kerültek még elő. Nem szimpla otthoni PC-k voltak, négy alkalommal is izlandi adatközpontokba törtek be, és onnan vitték el az eszközöket. 

Izlandon kifejezetten népszerű a bitcoin és egyéb virtuális pénznemek bányászata, mivel a számos megújuló energiaforrás miatt meglehetősen olcsó az áram. Hogy ez milyen problémákat jelenthet hosszabb távon, arról nemrég írtunk

Stefansson tíz napja került át Sogn egy nyitott börtönébe. Az intézményt nem veszik körbe rácsok, és a rabok telefonhoz és internethez is hozzáférhetnek. 

A szökésről egyelőre keveset tudni, de a jelentések szerint kedd reggel léphetett le, és az őrök ezt csak akkor észlelték, amikor a 100 kilométerre lévő Keflavik repteréről már felszállt a gépe Stockholmba. Amin ott volt amúgy véletlenül a miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir is. 

A férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.