Kimászott a börtön ablakán, majd a miniszterelnökkel egy gépen utazva menekült el az izlandi cyberbünőző

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Sindri Thor Stefansson azért került rács mögé, mert a vádak szerint összesen 600 számítógépet lopott el, hogy aztán bitcoint bányásszon velük. 

A férfi egy alacsony biztonsági fokozatú börtönbe került Izlandon, ami vélhetően tényleg nem lehet túl szigorú fegyintézet, mivel egyszerűen kimászott az ablakon, és megszökött. Majd az országot is sikeresen elhagyta, Svédországba ment egy utasszállító géppel, amin éppen akkor az ország miniszterelnöke is utazott. 

Stefanssont még februárban tartóztatták le, tíz másik vádlottal együtt: összesen kétmillió dollár értékben loptak el számítógépeket, melyek a mai napig nem kerültek még elő. Nem szimpla otthoni PC-k voltak, négy alkalommal is izlandi adatközpontokba törtek be, és onnan vitték el az eszközöket. 

Izlandon kifejezetten népszerű a bitcoin és egyéb virtuális pénznemek bányászata, mivel a számos megújuló energiaforrás miatt meglehetősen olcsó az áram. Hogy ez milyen problémákat jelenthet hosszabb távon, arról nemrég írtunk

Stefansson tíz napja került át Sogn egy nyitott börtönébe. Az intézményt nem veszik körbe rácsok, és a rabok telefonhoz és internethez is hozzáférhetnek. 

A szökésről egyelőre keveset tudni, de a jelentések szerint kedd reggel léphetett le, és az őrök ezt csak akkor észlelték, amikor a 100 kilométerre lévő Keflavik repteréről már felszállt a gépe Stockholmba. Amin ott volt amúgy véletlenül a miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir is. 

A férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.