Megbüntették a pákozdi polgármestert, mert az önkormányzat erőforrásaival kampányolt a Fidesznek

2018 április 18., szerda 12:26
62

Az utóbbi hetekben a TASZ több esetben is panaszt tett a választási törvények megsértése miatt:

Pákozd polgármesterét, Takács Jánost 138 000 forintra bírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert közvetlenül a választás előtt az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében a kormánypártok mellett kampányolt, a konkrét politikai erők nevének említése nélkül. Az NVB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat használta. 

Olyan ügyekben is felléptek, ahol nem húzták le visszalépett jelölt nevét a szavazólapról. Például  Bangóné Borbély Ildikónál Csepelen vagy a momentumos Szemző Áronnál, aki Szél Bernadett javára lépett vissza. 

A jogvédő szervezet kifogást tett amiatt is, hogy elérhetetlenné váltak a valasztas.hu alapvető tartalmai. Az NVB megállapította, hogy az NVI ezzel megsértette a  választási eljárásról szóló törvényt. Felhívta a Nemzeti Választási Irodát, hogy gondoskodjon a
határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán.

A TASZ indoklása szerint ellehetetleníti a jogorvoslatot az, hogy az NVI a szavazás napján törölte, és a mai napig, az eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati határidő lejártáig elérhetetlen állapotban tartja az NVB április 8. előtti határozatait. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a polgárok megfelelően meg tudják alapozni kifogásaikat, fellebbezéseiket. A TASZ szerint még érthetetlenebb az, hogy a tartalékhonlap miért jött létre szándékosan jogsértő, hiányos tartalommal. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt