Megbüntették a pákozdi polgármestert, mert az önkormányzat erőforrásaival kampányolt a Fidesznek

választás
2018 április 18., 12:26
comments 59

Az utóbbi hetekben a TASZ több esetben is panaszt tett a választási törvények megsértése miatt:

Pákozd polgármesterét, Takács Jánost 138 000 forintra bírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert közvetlenül a választás előtt az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében a kormánypártok mellett kampányolt, a konkrét politikai erők nevének említése nélkül. Az NVB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat használta. 

Olyan ügyekben is felléptek, ahol nem húzták le visszalépett jelölt nevét a szavazólapról. Például  Bangóné Borbély Ildikónál Csepelen vagy a momentumos Szemző Áronnál, aki Szél Bernadett javára lépett vissza. 

A jogvédő szervezet kifogást tett amiatt is, hogy elérhetetlenné váltak a valasztas.hu alapvető tartalmai. Az NVB megállapította, hogy az NVI ezzel megsértette a  választási eljárásról szóló törvényt. Felhívta a Nemzeti Választási Irodát, hogy gondoskodjon a
határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán.

A TASZ indoklása szerint ellehetetleníti a jogorvoslatot az, hogy az NVI a szavazás napján törölte, és a mai napig, az eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati határidő lejártáig elérhetetlen állapotban tartja az NVB április 8. előtti határozatait. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a polgárok megfelelően meg tudják alapozni kifogásaikat, fellebbezéseiket. A TASZ szerint még érthetetlenebb az, hogy a tartalékhonlap miért jött létre szándékosan jogsértő, hiányos tartalommal. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.