Túl van a műtéten Igor, a Szegedi Vadaspark tigrise

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Szerdán megműtötték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét. Igor csípőízületi betegségét saját őssejtjeivel kezelték, ilyen nagyragadozónál ez volt az első hasonló beavatkozás.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy néhány éve a 13 éves szibériai tigris egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött. A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel - gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval - kezelni, de nem értek el jó eredményt. 

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos a műtétről annyit mondott, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt. Altatásban csak 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le. Ebből szabadalmaztatott módszerrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amely a gyógyuláshoz szükséges, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

A szakember kisállatokon harminc ilyen műtétet végzett már, de szibériai tigrisnél a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad. (MTI)