Iohannis román elnök több amerikai katonát szeretne az országában

Amerikai csapatszállító helikopter landol az amerikai hadsereg 2017-es nagy, Romániában és Bulgáriában tartott hadgyakorlatánFotó: Király András

"Románia bátorítja, hogy legfőbb stratégiai szövetségese, az Egyesült Államok növelje katonai erejét és jelenlétét Romániában" - jelentette ki csütörtökön a román elnöki hivatalban rendezett Délkelet-Európa Biztonságának Átértékelése - egy bukaresti megközelítés című nemzetközi szemináriumon Klaus Iohannis román elnök.

Ezt gyakorlatilag Oroszország közelségével indokolta, bár diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy "a Fekete-tenger térsége, amely a NATO és EU keleti, illetve déli szomszédságának kereszteződésében található, sajátos biztonsági kihívásokkal szembesül".

Aztán keményebb hangnemre váltott. "Jelenleg az európai biztonságot nyilvánvalóan fenyegeti a keletről mutatkozó ellenséges magatartás is, hogy ne fogalmazzak túlságosan konkrétan" - mondta, Oroszország említését még mindig kerülve.

Románia erre a fenyegetésre NATO-szerepvállalása erősítésével felelt, és bátorítaná, hogy akár szövetségi, akár kétoldalú keretek között a jelenleginél több amerikai katona állomásozzon az országában. (Via MTI)


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.