Iohannis román elnök több amerikai katonát szeretne az országában

Amerikai csapatszállító helikopter landol az amerikai hadsereg 2017-es nagy, Romániában és Bulgáriában tartott hadgyakorlatánFotó: Király András

"Románia bátorítja, hogy legfőbb stratégiai szövetségese, az Egyesült Államok növelje katonai erejét és jelenlétét Romániában" - jelentette ki csütörtökön a román elnöki hivatalban rendezett Délkelet-Európa Biztonságának Átértékelése - egy bukaresti megközelítés című nemzetközi szemináriumon Klaus Iohannis román elnök.

Ezt gyakorlatilag Oroszország közelségével indokolta, bár diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy "a Fekete-tenger térsége, amely a NATO és EU keleti, illetve déli szomszédságának kereszteződésében található, sajátos biztonsági kihívásokkal szembesül".

Aztán keményebb hangnemre váltott. "Jelenleg az európai biztonságot nyilvánvalóan fenyegeti a keletről mutatkozó ellenséges magatartás is, hogy ne fogalmazzak túlságosan konkrétan" - mondta, Oroszország említését még mindig kerülve.

Románia erre a fenyegetésre NATO-szerepvállalása erősítésével felelt, és bátorítaná, hogy akár szövetségi, akár kétoldalú keretek között a jelenleginél több amerikai katona állomásozzon az országában. (Via MTI)


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.