Justin Trudeau őse ácsként vándorolt ki Franciaországból Kanadába a 17. században

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau Franciaországból kivándorló őse 1641-ben született a délnyugat-franciaországi La Rochelle-ben, és ácsként részt vett Montréal első épületeinek felhúzásában – közölte Jean-Francois Fountaine, a tengerparti város polgármestere.

A város egyházi anyakönyveiben megtalálták a kivándorló ősapát, egy bizonyos Étienne Truteau-t, akit a bejegyzések szerint a La Rochelle-i Notre-Dame-de Cougnes plébániatemplom Szent Margit-kápolnájában kereszteltek meg.

„Felnőve elhagyta a városunkat, hogy ács-asztalos mesterségét Québecben gyakorolja, ahol jócskán kivette részét a kezdetleges Montréal építéséből” – közölte a Facebook-oldalán a polgármester, aki fotót is mellékelt az anyakönyvi bejegyzésről.

Jean-Francois Fountaine azután tett közzé részleteket Justin Trudeau származásáról, hogy a tengerentúli miniszterelnök „egy La Rochelle-i francia ács leszármazottjaként” mutatkozott be kedden a francia parlamentben.

A La Rochelle-i polgármester levélben meghívta a kanadai miniszterelnököt a 2013-ban leégett és 2019 tavaszára újjáépülő városháza átadására. Egyelőre nem tudni, hogy Trudeau eleget tesz-e a meghívásnak.

Justin TrudeauFotó: Nicholas Kamm/AFP

A 46 éves liberális politikus Kanada második legfiatalabb miniszterelnökeként került hatalomra 2015-ben, és ő az első olyan kormányfő, akinek a szülője is betöltötte ezt a tisztséget. Apja, Pierre Trudeau 15 éven át volt miniszterelnök. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.