Újabb pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

Több 444 videó?
Szeretném

Első fokon pert nyert a Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet a Fidesz nevű párttal szemben, csütörtökön.

A Helsinki azért perelte be a Fideszt, mert annak Halász János nevű szóvivője tavaly április 23-án egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”,  meg hogy „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”, satöbbi, satöbbi.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy Halász megállapításai hazugságok voltak. A Helsinki Bizottság ugyanis teljesítette a Magyar Hírlap adatigénylésére vonatkozó kérését, továbbá azt sem sikerült a Fidesznek bizonyítania, hogy a Helsinki működése átláthatatlan.

Az elsőfokú ítélet szerint a Fidesznek bocsánatot kell kérnie, és 400 ezer forint sérelemdíjat is ki kell fizetnie a civilek jó hírnevének megsértéséért. Halász szóvivő személyesen nem felelős a bíróság szerint, mert csak a munkáját végezte, amikor a Fidesz nevében hazudott.

A bizottság már több pert is nyert a kormányzat illetve a Fidesz ellen, a pártot eddig két esetben jogerősen is elmarasztalták.