Veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a Genfi-tóból származó műanyaghulladékban

A Genfi-tóban lévő műanyaghulladékok nagy mennyiségű méreganyagot tartalmaznak – figyelmeztetnek svájci és brit kutatók a Frontiers in Environmental Science folyóiratban publikált tanulmányukban.

Fotó: Pixabay

A Genfi Egyetem és az angliai Plymouth Egyetem kutatói veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a sok svájci által kristálytisztának hitt tóból partra mosódott műanyaghulladékban.

A szakemberek kb. 3000 tárgyat, köztük játékokat, írótollakat, pamutrongyokat, élelmiszercsomagolásokat, habszivacs- és polisztiroldarabokat vizsgáltak meg. A tárgyak közül kb. 600-at röntgenvizsgálatnak is alávetettek laboratóriumi körülmények között.

19 tárgynál mértek az EU-s határérték feletti brómszintet és 57 tárgy esetében mutattak ki veszélyes mennyiségű kadmiumot. A hulladékok egynegyede tartalmazott ólmot, ezek közül is 65 az EU-s küszöb feletti értéket.

A kutatók szerint a tárgyak nagy része már valószínűleg régóta úszott a vízen. Ezek a műanyaghulladékok komoly fenyegetést jelentenek a helyi vadvilágra, mivel az állatok megehetik őket, beléjük akadhatnak, vagy a mérgező anyagok károsíthatják a szervezetüket.

„A kimutatott anyagok többségét ma már nem engedélyezik a műanyaggyártásban” – mondta Montserrat Fillela, a tanulmány egyik szerzője. A műanyag rendkívül lassan bomlik le a vízben, közelmúltbeli tanulmányok szerint nagyjából 450 évbe telik, mire egy műanyagpalack teljesen lebomlik – mondta.

A mostani tanulmány különlegessége, hogy a Genfi-tó az első édesvizű víztömeg, amit ilyen típusú vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, a műanyaghulladékok problémáját ugyanis eddig csak a tengerekben és óceánokban vizsgálták. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.