Ausztrál hadihajókat hergelt a kínai flotta

külföld
2018 április 20., 06:32
comments 57
Az HMAS Toowoomba egy 2014-es hadgyakorlaton.
photo_camera Az HMAS Toowoomba egy 2014-es hadgyakorlaton. Fotó: LSIS JAMES WHITTLE/AFP

Kisebb incidensbe keveredett három, a Dél-kínai-tengeren hajózó ausztrál hadihajó a története legnagyobb flottafelvonulását tartó kínai haditengerészettel. Az ausztrál haditengerészet szűkszavú tájékoztatása szerint a kínai hadihajók "udvarias, de erőteljes kihívást" intéztek az ausztrál hajóknak, amelyek az ausztrálok szerint a nemzetközi és a tengeri jognak megfelelően csak a szabad mozgásukat gyakorolták a nemzetközi vizeken.

Azt, hogy pontosan mit is értenek "kihívás" alatt, az ausztrál haditengerészet nem részletezte. A három ausztrál hadihajó, az HMAS Toowoomba, az HMAS Anzac és az HMAS Succes Vietnam felé tartott. A Business Insider beszámolója szerint az incidens egybeesett a kínai flotta eddigi legnagyobb felvonulásával, amit április 12-én tartottak. Ezen a felvonuláson 48 hadihajó, tengeralattjáró és Kína egyetlen repülőhordozója, illetve tízezer tengerész vett részt.

Kína egy ideje beltengereként tekint a Dél-kínai-tengerre, melynek lakatlan szigetein bázisokat létesít, így kiterjesztve felségterületét. A környező országok, illetve az Egyesült Államok ugyanakkor ragaszkodik a szabad hajózáshoz a Dél-kínai-tengeren, ezt biztosítandó gyakran küldenek hadihajókat a térségbe. Ez a rivalizálás vezethetett a mostani incidenshez. (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.