Az Állami Számvevőszék felfüggesztetné három település állami támogatását

gazdaság
2018 április 20., 08:59
comments 65

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Veresegyház városa, valamint Mátraverebély és Kiscsécs községek esetében kezdeményezi az állami támogatások felfüggesztését különböző szabálytalanságok miatt. (Veresegyházat 1965 óta irányítja a 80 éves Pásztor Béla, ezzel ő a magyar rekorder.)

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, az állami támogatások felfüggesztéséről a Magyar Államkincstár elnöke dönt, a szankció pedig nem érinti az önkormányzatok alapfeladatainak ellátásához, illetve bérfizetéseihez szükséges juttatásokat. 

Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára az állami támogatások felfüggesztéséről szólva kifejtette, Mátraverebély esetében a belső ellenőrzés területén feltárt hiányosságokat, például teljesítésigazolásokat nem pótoltak a mai napig, Veresegyház önkormányzatánál hasonló területen találtak szabálytalanságokat 2016-ban, amelyek kijavításáról a mai napig nem kaptak megfelelő tájékoztatást, míg Kiscsécs önkormányzata közreműködési kötelezettségének nem tett eleget, vagyis nem válaszolt a számvevőszék megkeresésére. 

Warvasovszky Tihamér kérdésekre válaszolva jelezte, amennyiben a most szankcionált települések nem szüntetik meg a feltárt szabálytalanságokat, a számvevőszék kezdeményezheti akár az érintett önkormányzati vezetők Országgyűlés előtti meghallgatását is.

Holman Magdolna bejelentette, három másik községet, Taktabájt, Bodrogkisfaludot és Nyírmeggyest az állami támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével felszólították az ellenőrzésükkor feltárt hiányosságok pótlására, további két település, Ják és Hajós esetében pedig ugyancsak komoly kockázatokat tártak fel.

Az Állami Számvevőszék emellett közölte azt is, hogy valamennyi magyarországi nagyközség gazdálkodását fenntarthatónak ítélte, így ezt a fajta 132 települést nem fenyegeti az eladósodás kockázata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.