30 évet kapott Dzsungel Dzsabba, a libériai kannibál hadúr

Egy amerikai bíróság 30 éve börtönre ítélte  Mohammed Jabbateh libériai hadurat. Elsősorban azért büntették, mert amikor a 90-es évek végén az USA-ba költözött, akkor azt állította, hogy soha nem tartozott egyetlen fegyveres szervezethez sem. Holott a bíróság bizonyítottnak látta, hogy két, rettenetes kegyetlenségeket elkövető milíciának is a vezetője volt.

A hazájában Dzsungel Dzsabbának is becézett Jabbateh már 2016 óta börtönben van, akkor vált megalapozottá a gyanú, hogy szörnyű bűnök száradnak a lelkén. A vád Libériából is beidézett tanúkat a tárgyalásra. 

A bíróság többek között bizonyítottnak látta, hogy Jabbateh legalább három esetben megfőzette áldozatainak a szívét, hogy azt katonáival megegyék. Az egyik esetben egy település polgármesterének a szívét a saját feleségének kellett megfőznie. 

Kép a libériai polgárháborúból, a 90-es évekből.Fotó: JOEL ROBINE/AFP

A libériai polgárháború különösen kegyetlen volt, rengeteg gyerekkatonát is besoroztak, akiket általában bekábítószereztettek, és így vettek rá rettenetes bűntettekre. 1989-1996 és 1999-2003 között két polgárháború is dúlt az országban, Jabbateh az elsőnek volt katonai vezetője. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.