30 évet kapott Dzsungel Dzsabba, a libériai kannibál hadúr

külföld
2018 április 21., 15:38
comments 82

Egy amerikai bíróság 30 éve börtönre ítélte  Mohammed Jabbateh libériai hadurat. Elsősorban azért büntették, mert amikor a 90-es évek végén az USA-ba költözött, akkor azt állította, hogy soha nem tartozott egyetlen fegyveres szervezethez sem. Holott a bíróság bizonyítottnak látta, hogy két, rettenetes kegyetlenségeket elkövető milíciának is a vezetője volt.

A hazájában Dzsungel Dzsabbának is becézett Jabbateh már 2016 óta börtönben van, akkor vált megalapozottá a gyanú, hogy szörnyű bűnök száradnak a lelkén. A vád Libériából is beidézett tanúkat a tárgyalásra. 

A bíróság többek között bizonyítottnak látta, hogy Jabbateh legalább három esetben megfőzette áldozatainak a szívét, hogy azt katonáival megegyék. Az egyik esetben egy település polgármesterének a szívét a saját feleségének kellett megfőznie. 

Kép a libériai polgárháborúból, 1997-ből.
photo_camera Kép a libériai polgárháborúból, a 90-es évekből. Fotó: JOEL ROBINE/AFP

A libériai polgárháború különösen kegyetlen volt, rengeteg gyerekkatonát is besoroztak, akiket általában bekábítószereztettek, és így vettek rá rettenetes bűntettekre. 1989-1996 és 1999-2003 között két polgárháború is dúlt az országban, Jabbateh az elsőnek volt katonai vezetője. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.