Tüntetőket öltek a rendőrök Madagaszkáron és Nicaraguában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legalább hat, nem hivatalos források szerint inkább tíz halálos áldozata van a szombati nicaraguai tüntetéseknek. A közép-amerikai országban az adók emelése és a nyugdíjak csökkentése ellen tüntettek.

29 rendőr is megsérült az összecsapásokban, a rendőrök éles lőszert is bevetettek a tömeg ellen.

Nicaraguai rendőrök Managuában tüntetőkre lőnek.Fotó: INTI OCON/AFP

Madagaszkáron az új választási törvény ellen tüntettek a legerősebb ellenzéki jelölt,  Marc Ravalomanana hívei. Az új választási törvény korlátozza a korábban büntetőügyekben elítélt jelöltek indulását, és Ravalomananát hivatali visszaélés miatt 2009-ben már elítélték, közvetlenül azután, hogy katonai puccs döntötte meg a hatalmát, és ő éppen külföldre menekült. A tüntetők az ellen is tiltakoztak, hogy kormányzati propaganda van csak a sajtóban. 

Rendőrök lőnek a tüntetőkre Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban.Fotó: RIJASOLO/AFP

A madagaszkári rendőrök könnygázzal oszlattak, egy ember meghalt és 16 megsebesült közben, állítólag a kilőtt könnygázgránátok fémdobozai okozták a sérüléseket. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.