Sürgetik a Vatikánt, hogy nyilvánítson katolikus szentté egy brit hittérítőt a koporsójánál látott vércseppek és egy felszívódott agydaganat miatt

vallás
2018 április 22., 15:26
comments 90

A Vatikánt arra sürgetik, hogy az egykori brit hittérítőt és több mint 6000 verset jegyző költőt, John Bradburne-t avassák katolikus szentté, mert úgy vélik, csoda történt, amikor a koporsójánál vércseppeket láttak, illetve amikor felszívódott egy ember agydaganata, aki imádkozott érte.

photo_camera Fotó: John Bradburne Memorial Society

Bradburne tisztelői megpróbálnak összeszedni 20 ezer fontot, hogy elérhessék a céljukat, akkor indulhat meg a vatikáni vizsgálat.

Bradburne egy anglikán plébános fiaként született egy angliai faluban, Skirwith-ben, és a második világháború után, 1947-ben tért át a római katolikus hitre. Európában és a Közel-Keleten utazott, végül egy mutemwai lepráskolónia gondnoka lett Zimbabwében.

58 éves korában, 1979-ben, amikor polgárháború folyt a fehér elnyomó kormány ellen, fekete gerillák megölték, miután nem volt hajlandó hátrahagyni a kolóniát, hogy magát mentse.

A gyászszertartásán többen is azt állították, hogy vércseppeket láttak a koporsója alatt, de amikor a koporsót felnyitották, nem találtak benne vért. Más „csodák” is fűződtek hozzá a halála óta: egy férfinak Skóciában egy évtizeddel ezelőtt állítólag felszívódott az agydaganata, miután imádkozott John Bradburne-höz.

Mutemwában évente meg szoktak emlékezni a hittérítőről, az évek során több tízezer zarándok ment el oda. Ha szentté avatnák, az azt jelentené, hogy Zimbabwe első szentje egy fehér ember lenne. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.