Két hét után Theresa May is gratulált Orbán Viktornak

Theresa May brit konzervatív miniszterelnök és Orbán Viktor. 2017 novemberében Gothenburgban, Svédországban.Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Megérkezett a brit és az ír miniszterelnök gratulációja is a 2018-as választásokon győztes Orbán Viktorhoz - tájékoztatta hétfő délután Havasi Bertalan sajtófőnök az MTI-t.  

Theresa May levelében azt hangsúlyozta, hogy a brit-magyar partnerségért és Európa biztonságáért is közösen kell felelősséget vállalniuk. 

Ahhoz képest, hogy majdnem két hétig kellett várni rá, a brit kormányfő levele nagyon eredeti gondolatokat nem tartalmazott: „nagyon értékes” partnernek nevezte Magyarországot; kifejezte bizodalmát, hogy „a két ország kapcsolata egyre erősebbé válik, miközben együtt dolgoznak a globális kihívások kezelésén, a közösen vallott értékek alapján”, és hogy „ megfelelő ütemben haladnak majd a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről.” 

Természetesen volt szó „lehető legszélesebb és legmélyebb gazdasági partnerségről” is. Konkrétumként annyi futotta, hogy megköszönte, amiért Magyarország kiállt a britek mellett Szergej és Julija Szkripal megmérgezése után.

Leo Varadkar ír miniszterelnök sem bonyolódott részletekbe. Annyit írt, hogy szerinte a következő uniós büdzsé, a Brexit levezénylése és a Nyugat-Balkán ügyei lesznek a következő időszak legfontosabb európai ügyei, ezekben számít a magyarokra. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.