Meghalt Magyari Béla, aki majdnem eljutott az űrbe

2018 április 23., hétfő 10:59
280

68 éves korában elhunyt Magyari Béla - írja családhoz közelálló forrásokra hivatkozva az Index

A kiképzett űrhajós 1949-ben született Kiskunfélegyházán, 1970-71-ben a szovjet repülőműszaki főiskolára járt, majd 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. A magyar űrhajósprogramba Farkas Bertalannal együtt került be, mindketten a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték el a felkészülést szovjet kollégáikkal 1978–80-ig. Kiváló eredményekkel végeztek mindketten, végül az orosz vezetés döntött úgy, hogy Farkas mehet az űrbe. 

Magyari azt mondta, végig tudta, hogy nem őt fogják választani. „Megfogadtuk Bercivel, hogy a keletnémetek példáját követjük, akiknél semmiféle felesleges rivalizálás nem volt. A programban részt vevő többi nemzet űrhajósai, a csehek vagy a lengyelek azonban aljas módszerekkel, feljelentgetésekkel próbálták elütni egymást az űrrepüléstől. Mi azonban meg akartuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Nem rivalizáltunk, inkább egymást segítettük a felkészülésben” - mondta a hvg.hu-nak 2015-ben. 

Magyari a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke , és rendszeres előadója volt az űrrepüléssel foglalkozó előadásoknak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt