Meghalt Magyari Béla, aki majdnem eljutott az űrbe

GYÁSZ
2018 április 23., 10:59
comments 279

68 éves korában elhunyt Magyari Béla - írja családhoz közelálló forrásokra hivatkozva az Index

A kiképzett űrhajós 1949-ben született Kiskunfélegyházán, 1970-71-ben a szovjet repülőműszaki főiskolára járt, majd 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. A magyar űrhajósprogramba Farkas Bertalannal együtt került be, mindketten a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték el a felkészülést szovjet kollégáikkal 1978–80-ig. Kiváló eredményekkel végeztek mindketten, végül az orosz vezetés döntött úgy, hogy Farkas mehet az űrbe. 

Magyari azt mondta, végig tudta, hogy nem őt fogják választani. „Megfogadtuk Bercivel, hogy a keletnémetek példáját követjük, akiknél semmiféle felesleges rivalizálás nem volt. A programban részt vevő többi nemzet űrhajósai, a csehek vagy a lengyelek azonban aljas módszerekkel, feljelentgetésekkel próbálták elütni egymást az űrrepüléstől. Mi azonban meg akartuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Nem rivalizáltunk, inkább egymást segítettük a felkészülésben” - mondta a hvg.hu-nak 2015-ben. 

Magyari a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke , és rendszeres előadója volt az űrrepüléssel foglalkozó előadásoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.