Meghalt Magyari Béla, aki majdnem eljutott az űrbe

68 éves korában elhunyt Magyari Béla - írja családhoz közelálló forrásokra hivatkozva az Index

A kiképzett űrhajós 1949-ben született Kiskunfélegyházán, 1970-71-ben a szovjet repülőműszaki főiskolára járt, majd 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. A magyar űrhajósprogramba Farkas Bertalannal együtt került be, mindketten a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték el a felkészülést szovjet kollégáikkal 1978–80-ig. Kiváló eredményekkel végeztek mindketten, végül az orosz vezetés döntött úgy, hogy Farkas mehet az űrbe. 

Magyari azt mondta, végig tudta, hogy nem őt fogják választani. „Megfogadtuk Bercivel, hogy a keletnémetek példáját követjük, akiknél semmiféle felesleges rivalizálás nem volt. A programban részt vevő többi nemzet űrhajósai, a csehek vagy a lengyelek azonban aljas módszerekkel, feljelentgetésekkel próbálták elütni egymást az űrrepüléstől. Mi azonban meg akartuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Nem rivalizáltunk, inkább egymást segítettük a felkészülésben” - mondta a hvg.hu-nak 2015-ben. 

Magyari a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke , és rendszeres előadója volt az űrrepüléssel foglalkozó előadásoknak.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.