Meghalt Magyari Béla, aki majdnem eljutott az űrbe

68 éves korában elhunyt Magyari Béla - írja családhoz közelálló forrásokra hivatkozva az Index

A kiképzett űrhajós 1949-ben született Kiskunfélegyházán, 1970-71-ben a szovjet repülőműszaki főiskolára járt, majd 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. A magyar űrhajósprogramba Farkas Bertalannal együtt került be, mindketten a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték el a felkészülést szovjet kollégáikkal 1978–80-ig. Kiváló eredményekkel végeztek mindketten, végül az orosz vezetés döntött úgy, hogy Farkas mehet az űrbe. 

Magyari azt mondta, végig tudta, hogy nem őt fogják választani. „Megfogadtuk Bercivel, hogy a keletnémetek példáját követjük, akiknél semmiféle felesleges rivalizálás nem volt. A programban részt vevő többi nemzet űrhajósai, a csehek vagy a lengyelek azonban aljas módszerekkel, feljelentgetésekkel próbálták elütni egymást az űrrepüléstől. Mi azonban meg akartuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Nem rivalizáltunk, inkább egymást segítettük a felkészülésben” - mondta a hvg.hu-nak 2015-ben. 

Magyari a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke , és rendszeres előadója volt az űrrepüléssel foglalkozó előadásoknak.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.