Egy spanyol üdülővárosban megtiltották a helyieknek, hogy turistáknak adják ki a lakásaikat

2018 április 24., kedd 14:18
85

A Mallorca szigetén fekvő Palma városában megtiltották az lakástulajdonosoknak, hogy kiadják otthonaikat turistáknak. Ezzel ez a település lett az első Spanyolországban, ahol ilyen tiltást bevezettek. 

A szigorításra azután került sor, hogy a helyi lakosok panaszkodtak az elszálló bérleti díjak miatt. A tiltás júliustól lép életbe, és a település polgármestere arra számít, hogy modellértékű lehet majd városok számára is, melyek a tömeges turizmus jelenségével küzdenek. 

A BBC cikke szerint elsőre nem volt világos, hogy a tiltás csak a magánkézben lévő lakásokra vonatkozik-e, melyeket a tulajok honlapokon vagy alkalmazásokon keresztül adnak-e ki. A tiltás egyelőre nem fog vonatkozni a házakra és a nyaralókra, kivéve ha azok különleges területen, például a reptér közelében vagy az ipari zónában fekszenek. 

Palma településén, a világ sok más helyéhez hasonlóan, az elmúlt években nagyon megugrott a turisták száma, akik közül sokan honlapokon vagy alkalmazásokon keresztül béreltek maguknak lakhelyet közvetlenül a tulajdonostól. A település baloldali önkormányzata egy jelentésre is hivatkozott, mely szerint a nem regisztrált, de kiadó apartmanok száma 50 százalékkal ugrott meg 2015 és 2017 között. Az El País szerint a 11 ezer bérelhető nyaralóhely közül csak 645 rendelkezik megfelelő engedélyekkel a településen. 

Emiatt jelentősen megnőttek az albérletárak a városban: 2013 óta több mint 40 százalékkal. Szintén problémát okozott a helyiek számára a több turistával járó számos kényelmetlenség, például a hangoskodás meg a nem megfelelő viselkedések. 

A város polgármestere szerint ők most az egyensúlyra törekednek, és szerinte más települések is példaként tekinthetnek majd rájuk. 

Helyi lakóközösségek üdvözölték a döntést, ugyanakkor a kiskereskedőket tömörítő szövetség tiltakozott, mivel szerintük a helyi fogyasztás visszaeshet, ha megnyesik a turisták számát. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt