Korrupció miatt 15 évre börtönbe megy az egykori házelnök

külföld
2018 április 24., 14:30
comments 16

Tizenöt év börtönre ítélte kedden a bíróság Setya Novantót, Indonézia parlamentjének volt elnökét korrupció miatt.

Az ítélet szerint a politikus, aki a kormányzó Golkar Párt elnöke is volt egy időben, részt vett abban az összeesküvésben, melyben mintegy 80 állami tisztségviselő nagyjából 170 millió dollárt (körülbelül 43,5 milliárd forintot) lopott el.

photo_camera Fotó: Anton Raharjo/Anadolu Agency

Novanto az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint szenvtelenül ülte végig az ítélethirdetést.

Az ügyészségi vádirat szerint mintegy 80 politikus az elektronikus személyi igazolványok 2011-2012-es bevezetésekor használta ki a lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló 440 millió dollár (112,6 milliárd forint) több mint egyharmadát zsebre tegyék.

Setya Novanto mindvégig tagadta bűnösségét, és próbált kedvezőbb ítéletet elérni azáltal, hogy más politikusokat is megvádolt azzal, hogy részt vettek a lopásban.
A szabadságvesztés mellett 500 millió rúpia (kb. 9,2 millió forint) pénzbüntetést is kell fizetnie, és szabadulása után még öt évig nem vállalhat semmilyen közhivatalt. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.