Korrupció miatt 15 évre börtönbe megy az egykori házelnök

Tizenöt év börtönre ítélte kedden a bíróság Setya Novantót, Indonézia parlamentjének volt elnökét korrupció miatt.

Az ítélet szerint a politikus, aki a kormányzó Golkar Párt elnöke is volt egy időben, részt vett abban az összeesküvésben, melyben mintegy 80 állami tisztségviselő nagyjából 170 millió dollárt (körülbelül 43,5 milliárd forintot) lopott el.

Fotó: Anton Raharjo/Anadolu Agency

Novanto az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint szenvtelenül ülte végig az ítélethirdetést.

Az ügyészségi vádirat szerint mintegy 80 politikus az elektronikus személyi igazolványok 2011-2012-es bevezetésekor használta ki a lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló 440 millió dollár (112,6 milliárd forint) több mint egyharmadát zsebre tegyék.

Setya Novanto mindvégig tagadta bűnösségét, és próbált kedvezőbb ítéletet elérni azáltal, hogy más politikusokat is megvádolt azzal, hogy részt vettek a lopásban.
A szabadságvesztés mellett 500 millió rúpia (kb. 9,2 millió forint) pénzbüntetést is kell fizetnie, és szabadulása után még öt évig nem vállalhat semmilyen közhivatalt. (MTI, Reuters)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.