Az örmény ügyvezető kormányfő új választások kiírását javasolja

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Karen Karapetján örmény ügyvezető kormányfő új választások kiírását javasolta, hogy véget vessenek az országban csaknem két hete tartó politikai válságnak.

Karen Karapetján miniszterelnök, az Ömény Köztársaság Párt alelnöke beszédet mond a kampány alatt 2017. március 22-én.Fotó: Karen Minaszján/AFP

Az egy hete miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján – aki az elmúlt 10 évben államfőként vezette az országot – hétfőn lemondott a posztjáról a megválasztása ellen 11 napon át tartó tüntetések hatására.

A tüntetéseket szervező Nikol Pasinján kedden lemondta a Szargszján hívének tartott Karen Karapetján ügyvivő kormányfővel szerdára tervezett egyeztetéseket. Ezen az ország politikai jövőjét vitatták volna meg. A párbeszéd helyett Pasinján szerdára ismét utcára szólította híveit, és jelezte: készen áll az ország vezetésére. „Nem engedhetjük meg ennek a korrupt rendszernek a további fennmaradását” – mondta.

A mai sajtótájékoztatóján Karen Karapetján azt mondta: az ellenzéket vezető Nikol Pasinján lehet a következő miniszterelnök, ha a nép megválasztja, de a gazdaság megsínyli, ha tovább folytatódik a válság.

Pasinján élből elutasította az előrehozott választások lehetőségét. „Akkor akarják megtartani az előrehozott választásokat, amikor a köztársasági párt képviselője a miniszterelnök” – mondta. „Jól tudjuk, mi lesz ennek az eredménye. Elutasítjuk ezt a felvetést, és bojkottálni fogjuk az így kiírt választásokat” – közölte az ellenzéki vezető a Facebookon.

Pasinján szerint először biztosítani kell, hogy a nép jelöltje töltse be a kormányfői tisztséget, majd ügyvivő kormányt kell létrehozni, aztán lehet csak kiírni a választásokat. Az ellenzéki vezető úgy véli, hogy a választók túlnyomó többsége őt támogatja.

Pasinján felhívására ismét több ezren gyűltek össze a főváros, Jereván központjában. A legnagyobb ellenzéki párt, a Prosperáló Örményország vezetője is támogatásáról biztosította Pasinjánt, és arra szólította fel a híveit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. A rendőrség kordonnal elkerítette a kormányközpontot, és nagy erőkkel van jelen szerte a fővárosban. „Az örmény rendőrség továbbra is minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a közrend megsértését, figyelemmel követjük a helyzetet” – mondta el Asot Agaronján rendőrségi szóvivő.

Armen Szárkiszján örmény elnök szerdai közleményében megígérte, hogy tárgyalni fog a parlamenten belüli és kívüli politikai erőkkel, és megpróbál kiutat találni a válságból. A törvény szerint az örmény parlamenti képviselőknek a kormányfő lemondásától számítva egy hetük van arra, hogy új jelölteket javasoljanak a miniszterelnöki tisztségre. Az új kormányfő személyéről várhatóan május 2-án döntenek. Az örmény parlamentben Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja van többségben. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.