Az örmény ügyvezető kormányfő új választások kiírását javasolja

külföld
2018 április 25., 08:40
comments 12

Karen Karapetján örmény ügyvezető kormányfő új választások kiírását javasolta, hogy véget vessenek az országban csaknem két hete tartó politikai válságnak.

Karen Karapetján miniszterelnök, az Ömény Köztársaság Párt alelnöke beszédet mond a kampány alatt 2017. március 22-én.
photo_camera Karen Karapetján miniszterelnök, az Ömény Köztársaság Párt alelnöke beszédet mond a kampány alatt 2017. március 22-én. Fotó: Karen Minaszján/AFP

Az egy hete miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján – aki az elmúlt 10 évben államfőként vezette az országot – hétfőn lemondott a posztjáról a megválasztása ellen 11 napon át tartó tüntetések hatására.

A tüntetéseket szervező Nikol Pasinján kedden lemondta a Szargszján hívének tartott Karen Karapetján ügyvivő kormányfővel szerdára tervezett egyeztetéseket. Ezen az ország politikai jövőjét vitatták volna meg. A párbeszéd helyett Pasinján szerdára ismét utcára szólította híveit, és jelezte: készen áll az ország vezetésére. „Nem engedhetjük meg ennek a korrupt rendszernek a további fennmaradását” – mondta.

A mai sajtótájékoztatóján Karen Karapetján azt mondta: az ellenzéket vezető Nikol Pasinján lehet a következő miniszterelnök, ha a nép megválasztja, de a gazdaság megsínyli, ha tovább folytatódik a válság.

Pasinján élből elutasította az előrehozott választások lehetőségét. „Akkor akarják megtartani az előrehozott választásokat, amikor a köztársasági párt képviselője a miniszterelnök” – mondta. „Jól tudjuk, mi lesz ennek az eredménye. Elutasítjuk ezt a felvetést, és bojkottálni fogjuk az így kiírt választásokat” – közölte az ellenzéki vezető a Facebookon.

Pasinján szerint először biztosítani kell, hogy a nép jelöltje töltse be a kormányfői tisztséget, majd ügyvivő kormányt kell létrehozni, aztán lehet csak kiírni a választásokat. Az ellenzéki vezető úgy véli, hogy a választók túlnyomó többsége őt támogatja.

Pasinján felhívására ismét több ezren gyűltek össze a főváros, Jereván központjában. A legnagyobb ellenzéki párt, a Prosperáló Örményország vezetője is támogatásáról biztosította Pasinjánt, és arra szólította fel a híveit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. A rendőrség kordonnal elkerítette a kormányközpontot, és nagy erőkkel van jelen szerte a fővárosban. „Az örmény rendőrség továbbra is minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a közrend megsértését, figyelemmel követjük a helyzetet” – mondta el Asot Agaronján rendőrségi szóvivő.

Armen Szárkiszján örmény elnök szerdai közleményében megígérte, hogy tárgyalni fog a parlamenten belüli és kívüli politikai erőkkel, és megpróbál kiutat találni a válságból. A törvény szerint az örmény parlamenti képviselőknek a kormányfő lemondásától számítva egy hetük van arra, hogy új jelölteket javasoljanak a miniszterelnöki tisztségre. Az új kormányfő személyéről várhatóan május 2-án döntenek. Az örmény parlamentben Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja van többségben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.