Corbyn azt ígérte, nyárra „rendezik” a pártján belüli antiszemita ügyek „óriási többségét”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A brit Munkáspárt legkésőbb július végéig „rendezi” a párton belüli antiszemita ügyek „óriási többségét” – közölte szerdán Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Az ígéretét a brit zsidó szervezetek kétkedéssel fogadták.

Corbyn, aki kedd este tárgyalt a legnagyobb brit zsidó szervezetek vezetőivel a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokról, a szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy „elsődleges fontosságú” feladatának tekinti a zsidóság részéről felmerülő „panaszok kezelését”.

Fotó: Leon Neal/AFP

A 300 ezresre becsült brit zsidóság két legnagyobb érdekképviseleti csoportja, a Board of Deputies of British Jews és a Jewish Leadership Council – aminek a vezetőivel Corbyn előző este tárgyalt – szerdán közzétett közös nyilatkozatában „csalódást keltőnek” és „elszalasztott lehetőségnek” nevezte a Munkáspárt vezetőjével tartott megbeszélést.

Jonathan Goldstein, a Jewish Leadership Council vezetője a BBC-nek azt nyilatkozta, Corbyn „mindaddig hajlandó beszélgetésbe bocsátkozni, amíg meg nem kérik, hogy tegyen is valamit, akkor viszont csak bámul és a vállát vonogatja”.

Az elmúlt hetekben belpolitikai botránnyá fajult ügy előzményeként a Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselője, Luciana Berger Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Corbyn még 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemitának minősített londoni utcai falfestmény szerzőjének, aki kifogásolta a műve eltávolítását.

A zsidó szervezetek erre reagálva március végén megfogalmaztak egy közös felhívást, ami szerint a Munkáspárton belüli antiszemitizmus megnyilvánulásainak és eltűrésének korántsem ez az egyetlen jele.

A március végi felhívás szerint Corbyn például „barátjának tartja a zsidók ellen terrortámadásokat elkövető Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet”, és részt vesz a milíciát támogató londoni demonstrációkon. „Ez még a legjobb esetben is azt jelenti, hogy a szélsőbal megszállottan gyűlöli a cionizmust, a cionistákat és Izraelt, a legrosszabb esetben viszont olyan konspirációs világnézetre vall, amely a zsidó közösségeket ellenséges képződménynek, osztályellenségnek hiszi” – fogalmaztak a felhívást kiadó zsidó szervezetek.

A Munkáspárt vezető tagjait az elmúlt években is többször érte az a vád, hogy antiszemita nézeteket hangoztatnak. Ken Livingstone volt londoni polgármester párttagságát két éve felfüggesztették, miután egy BBC-interjúban azt mondta: Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek „Izraelbe” (az akkori Palesztinába), és a náci diktátor „ezzel valójában a cionizmust támogatta”. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.