Megkezdődik a bőnyi rendőrgyilkos pere

bűnügy
2018 április 25., 04:16

Szerdám kezdődik a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István büntetőperének tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken. A férfit, aki a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója, emberöléssel és lőfegyverrel visszaéléssel vádolja az ügyészség.

Győrkös István
photo_camera Győrkös István

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. Győrkös közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik. Később kiderült, hogy nem is hívott senkit.

Miután Győrkös a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. Győrkös felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte. 

A vád szerint ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló Győrkössel, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt. 

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István felé, ezek egyike áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A férfi végül kétórányi tárgyalás után megadta magát.

A bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottját szállítják el a győri kórházból mentők és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai
photo_camera A bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottját szállítják el a győri kórházból mentők és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Léhner György, a vádlott akkori ügyvédje két nappal a rendőrtiszt életét kioltó eset után az M1 aktuális csatornán azt mondta: védence véletlenül lőtt, nem akart megölni senkit. Szerinte Győrkös István csak rá akart ijeszteni a rendőrökre. Azzal érvelt, hogy a 76 éves férfi azt akarta, hogy a rendőrök várjanak egy kicsit, mert ügyvédet szeretett volna hívni, ezért ment be az épületbe. 

Tavaly februárban Takács Zoltán, vádlott újabb védőügyvédje a Magyar Nemzetben a rendelkezésére álló - részletesen nem ismertetett - információkra hivatkozva azt mondta, nem védence adta le a halálos lövést, ahogyan azt az ügyészség állítja.
A nyomozás során kiderült, hogy Győrkös István öt, részben eredeti, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és százötvenegy különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.

Az emberölési ügyet azért tárgyalják a Szombathelyi Törvényszéken, mert a Győri Ítélőtábla hozzátartozói viszony miatt kizárta az eredetileg illetékes Győri Törvényszéket, mivel a nyomozás során eljáró rendőr alezredes felesége a törvényszék elnökének hozzátartozója. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.