A bolgár súlyemelő szövetség pénzt gyűjt a doppingvétségek miatti 250 ezer dolláros büntetésre

A Bolgár Súlyemelő Szövetség (angol rövidítéssel BWF) adakozásra hívta fel a sportág hazai legjobbjait, hogy így gyűjtse össze azt a 250 ezer dollárt (kb. 64,3 millió forint), amit korábbi doppingvétségek miatt kirótt büntetésként kell kifizetnie a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek (IWF).

A BWF arra hivatkozik, hogy nincs pénze, ezért kéri a jelenlegi és volt bolgár súlyemelő olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat, érmeseket, továbbá edzőiket, klubmenedzsereket, a versenyzők családtagjait, barátait, hogy adják össze a 250 ezer dollárt. Ha a szövetség nem fizet június 18-ig, az IWF felfüggesztheti a tagságát, így a súlyemelői nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Bojanka Kosztova világbajnok bolgár súlyemelő 2016. február 10-én Aszenovgrádban.Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

A BWF-et eredetileg 500 ezer dollárra büntette az IWF, amiért még 2015-ben 11 súlyemelője bukott meg a doppingellenőrzésen anabolikus szteroidok használata miatt, de a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS) a hosszadalmas jogi vitát csak 2017 végén zárta le, és decemberben felére csökkentette a bolgárokra kirótt büntetést.

A BWF kritikus anyagi helyzetére hivatkozva korábban pénzügyi segítségért fordult a bolgár kormányhoz is, de a sportminisztérium mereven elzárkózott, mondván: „nincs törvényes alapja a pénzbüntetés kifizetésére”. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.