A Human Planet újabb részéről derült ki, hogy kamu, a BBC visszavonta a dokumentumfilm-sorozatát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A BBC visszavonta a 2011-ben forgatott dokumentumfilm-sorozatát, a Human Planet-et, miután egy újabb részéről derült ki, hogy csalás. Pár hete derült fény arra, hogy az egyik részben bemutatott Korowai-törzs tagjai, akik beköltöztek egy magas fa tetején épült házba, csak a filmkészítők kedvéért tettek így, most pedig egy indonéz bálnavadász jelenetéről tudhattuk meg, hogy kamu:

A 8 részes sorozat első részében Lembata, egy kis indonéz sziget egyik tizenéves vadászát, Benjamin Blikololongot mutatják be, aki a film szerint nagyobb részt kapott a megszigonyozott bálna húsából, mert az ő szerepe volt a legnagyobb az állat elejtésében. De ez nem igaz: Blikololong elárulta egy újságírónak, aki a szigetre ment a bálnavadászokról szóló könyve kedvéért, hogy nem is ő szigonyozta meg az állatot. Az újságíró kérdésére a BBC azt mondta, a bálnavadászat bemutatása valós, csak Blikololong szerepét túlozták el, de azóta javítottak a szerkesztési iránymutatásokon, és erősítettek a szerkesztési elveken.

Egyébként csaltak ennél nagyobbat is: 2015-ben az derült ki, hogy a stáb egy félig háziasított farkast használt, mert nem találtak vadon élő példányt a helyszínen. Mivel a sorozatban legalább 4 kamugyanús elemet találtak, a brit közszolgálati csatorna visszavonta azt – írja a Guardian.

Vajon a magyar köztévé mit tenne, ha valaki megtévesztésen kapná őket? (@_@;)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.