Az ISIS Afrikában terjesztené a káoszt, hogy destabilizálja Európát, mondja egy ENSZ-vezető

külföld
2018 április 26., 08:42
comments 165

Az Iszlám Állam Szíriából elmenekülő vezetői afrikai szélsőséges szervezetekkel közösen azon dolgoznak, hogy újabb migrációs hullámot szítsanak Európa felé, és ebbe a hullámba beépüljenek. Ezt David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) igazgatója mondta a brüsszeli donorkonferencián, amit Szíria megsegítésére szerveztek.

Beasley szerint az ISIS olyan szervezetekkel lép szövetségre, mint a Boko Haram vagy az Al-Kaida. További destabilizációt és káoszt akarnak teremteni. 

„Azt üzenem Európának, hogy ha azt hiszik, hogy a húszmilliós Szíria destabilizációja komoly problémát okozott, nézzék meg, mit okoz majd az 500 milliós Száhel-övezet további szétesése. Az európai és a nemzetközi közösségnek szembe kell néznie ezzel.” 

Beasley Donald Trumpot támogatta az elnökválasztási kampányában, és Trump nevezte a pozícióra. 

A konferencián 4,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a Szíriában élő rászorulók és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására szerdán az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencia résztvevői.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos szerint emellett 2019-re és 2020-ra 3,4 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett. Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője "jó kezdetnek" nevezte az összeget, azonban az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint ez "tragikusan" kevés. Korábbi közléseik szerint a szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.