Az ISIS Afrikában terjesztené a káoszt, hogy destabilizálja Európát, mondja egy ENSZ-vezető

Az Iszlám Állam Szíriából elmenekülő vezetői afrikai szélsőséges szervezetekkel közösen azon dolgoznak, hogy újabb migrációs hullámot szítsanak Európa felé, és ebbe a hullámba beépüljenek. Ezt David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) igazgatója mondta a brüsszeli donorkonferencián, amit Szíria megsegítésére szerveztek.

Beasley szerint az ISIS olyan szervezetekkel lép szövetségre, mint a Boko Haram vagy az Al-Kaida. További destabilizációt és káoszt akarnak teremteni. 

„Azt üzenem Európának, hogy ha azt hiszik, hogy a húszmilliós Szíria destabilizációja komoly problémát okozott, nézzék meg, mit okoz majd az 500 milliós Száhel-övezet további szétesése. Az európai és a nemzetközi közösségnek szembe kell néznie ezzel.” 

Beasley Donald Trumpot támogatta az elnökválasztási kampányában, és Trump nevezte a pozícióra. 

A konferencián 4,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a Szíriában élő rászorulók és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására szerdán az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencia résztvevői.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos szerint emellett 2019-re és 2020-ra 3,4 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett. Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője "jó kezdetnek" nevezte az összeget, azonban az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint ez "tragikusan" kevés. Korábbi közléseik szerint a szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni. (Guardian/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.