Elítélték Bill Cosbyt, 10 évet kaphat

Az esküdtszék több mint 14 óra gondolkodás után mindhárom vádpontban bűnösnek találta a 80 éves egykori amerikai filmsztárt, Bill Cosbyt, aki a vád szerint 2004-ben a Philadelphia külvárosában található otthonában bedrogozta és megerőszakolta Andrea Constandet. Az áldozat az ítélethirdetésen elsírta magát:

A nő a Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának volt munkatársa, aki karriertanácsot kérni ment át a Temple-nél befolyásos Cosbyhoz, amikor a férfi megtámadta. Cosby ügyvédei azt állították, konszenzusos volt a szexuális kapcsolat, és Constand egy csaló, aki Cosby örökségéből szeretne egy darabot. A bíróság a nőnek adott igazat: Cosby minden vádpontban 10 évet kaphat, amit valószínűleg egyidejűleg ülhet le.

A tavaly ősszel elindult #metoo-kampány óta ez az első nagyobb ügy – habár ez évekkel korábban kezdődött – ami egy szexuális ragadozó elítélésével zárult. Cosby egyik ügyvédje a záróbeszédében kiállt a „boszorkányüldözés, lincselés és mccarthyzmus" ellen.

Fotó: Mark Makela/AFP

Bill Cosby az 1960-as évek óta az egyik legsikeresebb amerikai humorista volt, szerepelt vígjáték-sorozatokban, vezetett gyerekműsorokat, és készített oktató rajzfilmeket is. Több generáció nőtt fel rajta, és hosszú ideig tényleg Amerika kedvence volt: egy mesebeli afroamerikai apuka, aki még mindenkinek jó példával jár elöl. 2014-ben viszont olyan össztűz zúdult rá, ami tönkretette 50 évnyi munkáját és az egész imidzsét, ugyanis rengeteg nő megvádolta azzal, hogy bedrogozta és megerőszakolta őket. 2015-ben a New York Magazine címlapján 35 nő szerepelt, akik mind megvádolták Cosbyt, de csak Constand ügyéből lett bűnvádi eljárás. (CNN)