Elítélték Bill Cosbyt, 10 évet kaphat

FILM
2018 április 26., 16:28

Az esküdtszék több mint 14 óra gondolkodás után mindhárom vádpontban bűnösnek találta a 80 éves egykori amerikai filmsztárt, Bill Cosbyt, aki a vád szerint 2004-ben a Philadelphia külvárosában található otthonában bedrogozta és megerőszakolta Andrea Constandet. Az áldozat az ítélethirdetésen elsírta magát:

link Forrás

A nő a Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának volt munkatársa, aki karriertanácsot kérni ment át a Temple-nél befolyásos Cosbyhoz, amikor a férfi megtámadta. Cosby ügyvédei azt állították, konszenzusos volt a szexuális kapcsolat, és Constand egy csaló, aki Cosby örökségéből szeretne egy darabot. A bíróság a nőnek adott igazat: Cosby minden vádpontban 10 évet kaphat, amit valószínűleg egyidejűleg ülhet le.

A tavaly ősszel elindult #metoo-kampány óta ez az első nagyobb ügy – habár ez évekkel korábban kezdődött – ami egy szexuális ragadozó elítélésével zárult. Cosby egyik ügyvédje a záróbeszédében kiállt a „boszorkányüldözés, lincselés és mccarthyzmus" ellen.

Bill Cosby a 2018-as pere végén.
photo_camera Fotó: Mark Makela/AFP

Bill Cosby az 1960-as évek óta az egyik legsikeresebb amerikai humorista volt, szerepelt vígjáték-sorozatokban, vezetett gyerekműsorokat, és készített oktató rajzfilmeket is. Több generáció nőtt fel rajta, és hosszú ideig tényleg Amerika kedvence volt: egy mesebeli afroamerikai apuka, aki még mindenkinek jó példával jár elöl. 2014-ben viszont olyan össztűz zúdult rá, ami tönkretette 50 évnyi munkáját és az egész imidzsét, ugyanis rengeteg nő megvádolta azzal, hogy bedrogozta és megerőszakolta őket. 2015-ben a New York Magazine címlapján 35 nő szerepelt, akik mind megvádolták Cosbyt, de csak Constand ügyéből lett bűnvádi eljárás. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.