Világrekord: 32 percen át volt víz alatt egy császárpingvin

ÁLLAT
2018 április 26., 04:59
comments 69

Néhány kutató a Déli-sarkvidéken élő császárpingvinek párzási szokásait szerette volna tanulmányozni, ezért 2013-ban műholdas nyomkövetővel láttak el egy rakás állatot. Azonban véletlenül nyomkövetővel láttak el 20 olyan pingvint is, akik nem párosodtak.

Az ő megfigyelésükből azonban a vártnál is érdekesebb adatok születtek.

Lemérték például, hogy az egyik pingvin egy alkalommal 32 percig és 12 másodpercig volt víz alatt. Ez majd 5 perccel hosszabb idő, mint az eddig mért leghosszabb császárpingvin-merülés, és már az is meghökkentő volt, hiszen a császárpingvinek fizikumuk és tüdőméretük alapján kb. 8 perces biztonságos merülésekre lennének képesek.

Azt eddig is tudtuk, hogy a legmagasabb és legnehezebb pingvinfajnak számító császárpingvin nagyon jó búvár: akár 500 méter mélyre is le tudnak merülni a világ leghidegebb vizeiben.

link Forrás

Az új adatokból azonban nemcsak az derült ki, hogy sokkal hosszabb ideig merülnek, mint hittük, de az is, hogy sokkal hosszabb utat tesznek meg: megfigyelt időszakban több ezer kilométernyit is utaztak bizonyos egyedek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a pingvinek hosszú merülései azért vannak, mert egyre kevesebb ételt találnak, vagy mert épp nem találnak léket, amin keresztül levegőt vehetnének. A kutatók szerint ehhez kamerát kellene szerelni az állatokra, hogy pontosan láthassuk, mit csinálnak a víz alatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.