Kim Dzsongun és Mun Dzse In megegyeztek: a teljes nukleáris leszerelés a cél

külföld
2018 április 27., 10:20
comments 88

Országaik diplomáciai kapcsolatainak szorosabbra fűzésében állapodott meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki panmindzsoni csúcstalálkozóján.

A két vezető egyben megállapodott abban is, hogy dolgozni fognak azok, hogy leszereljék a félszigeten található nukleáris fegyvereket. Részleteket egyelőre nem tudni, és a BBC cikke szerint elemzők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea mennyire lesz elkötelezett a lépés mellett.

A találkozó után Kim azt mondta, hogy a két vezető szorosan fog együttműködni, hogy ne ismételjék meg a régió szerencsétlen történelmét. Abban is megállapodtak, hogy a két ország véget vet ellenséges tevékenységének egymással szemben, a demilitarizált zónából pedig egy békezóna lesz, ahol nem fognak propagandát sugározni.

Ezen kívül cél lesz a fegyverek számának csökkentése a régióban, valamint háomoldalú találkozókat is szerveznének az Egyesült Államok és Kína segítségével. Cél a háborúban szétszakított családok egyesítése, és a határt átszelő vasúthálózat fejlesztése is.

A kommunikáció megkönnyítése érdekében a felek közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban - állt a vezetők közös nyilatkozatában.

Szöul és Phenjan emellett megegyezett, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.

A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek.
Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.