Kim Dzsongun és Mun Dzse In megegyeztek: a teljes nukleáris leszerelés a cél

Országaik diplomáciai kapcsolatainak szorosabbra fűzésében állapodott meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki panmindzsoni csúcstalálkozóján.

A két vezető egyben megállapodott abban is, hogy dolgozni fognak azok, hogy leszereljék a félszigeten található nukleáris fegyvereket. Részleteket egyelőre nem tudni, és a BBC cikke szerint elemzők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea mennyire lesz elkötelezett a lépés mellett. 

A találkozó után Kim azt mondta, hogy a két vezető szorosan fog együttműködni, hogy ne ismételjék meg a régió szerencsétlen történelmét. Abban is megállapodtak, hogy a két ország véget vet ellenséges tevékenységének egymással szemben, a demilitarizált zónából pedig egy békezóna lesz, ahol nem fognak propagandát sugározni. 

Ezen kívül cél lesz a fegyverek számának csökkentése a régióban, valamint háomoldalú találkozókat is szerveznének az Egyesült Államok és Kína segítségével. Cél a háborúban szétszakított családok egyesítése, és a határt átszelő vasúthálózat fejlesztése is. 

A kommunikáció megkönnyítése érdekében a felek közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban - állt a vezetők közös nyilatkozatában.

Szöul és Phenjan emellett megegyezett, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.

A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek.
Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban. (BBC, MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.