Kim Dzsongun és Mun Dzse In megegyeztek: a teljes nukleáris leszerelés a cél

Országaik diplomáciai kapcsolatainak szorosabbra fűzésében állapodott meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki panmindzsoni csúcstalálkozóján.

A két vezető egyben megállapodott abban is, hogy dolgozni fognak azok, hogy leszereljék a félszigeten található nukleáris fegyvereket. Részleteket egyelőre nem tudni, és a BBC cikke szerint elemzők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea mennyire lesz elkötelezett a lépés mellett. 

A találkozó után Kim azt mondta, hogy a két vezető szorosan fog együttműködni, hogy ne ismételjék meg a régió szerencsétlen történelmét. Abban is megállapodtak, hogy a két ország véget vet ellenséges tevékenységének egymással szemben, a demilitarizált zónából pedig egy békezóna lesz, ahol nem fognak propagandát sugározni. 

Ezen kívül cél lesz a fegyverek számának csökkentése a régióban, valamint háomoldalú találkozókat is szerveznének az Egyesült Államok és Kína segítségével. Cél a háborúban szétszakított családok egyesítése, és a határt átszelő vasúthálózat fejlesztése is. 

A kommunikáció megkönnyítése érdekében a felek közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban - állt a vezetők közös nyilatkozatában.

Szöul és Phenjan emellett megegyezett, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.

A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek.
Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban. (BBC, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.