Emberkereskedelem áldozata? Fel sem ismerik a magyar tranzitzónákban

Pénteken tette közzé az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja, a GRETA a magyar tranzitzónákról készített jelentését, ami szerint

"egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet lehetséges áldozatait az illegális bevándorlók és menedékkérők körében."

A beszámoló szerint 

a menedékkérőket továbbá nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról.

A tranzitzónákban pedig nincs jelen "a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről." Kritikaként fogalmazták meg a szakértők, hogy a magyar hatóságok felnőttként kezelik a 14 és 17 év közötti gyerekeket, ami még sebezhetőbbé teszi ezt a csoportot. A GRETA munkatársai miután végigjárták a magyar tranzitzónákat, megállapították, hogy

az ott dolgozó magyar munkatársak nem tudták egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen előírásokat követnek, vagy pontosan ki illetékes döntést hozni a potenciális áldozatok ügyében.

A magyar hatóságok csoportos kiutasítási gyakorlata a GRETA szerint azért problémás, mert a kollektív kiutasítás alkalmazásával még nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata. 

Felszólította Magyarország a testület, hogy írja elő, milyen módon tudják a hatóságok felismerni az embercsempészek áldozatait, és hogyan tudják őket segíteni a tranzitzónákon kívül. Illetve azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy

vizsgálják felül az életkor megállapítására szolgáló eljárásaikat, hogy biztosítsák a gyerekek érdekeinek védelmét.

(MTI) 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.