Kim Dzsong Un megígérte: többet "nem fogja kora reggel álmából felriasztani a dél-koreai elnököt"

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
  • Tíz év után találkoztak ismét egymással a jogilag még mindig hadban álló két Korea vezetői. De a háború 1953-as felfüggesztése óta most először lépett phenjani vezető Dél-Korea területére. 
  • Kim Dzsong Un és Mun Dzse In történelmi tárgyalása másfél-két órán keresztül tartott Panmindzsonban. Utána sajtótájékoztatót nem tartottak. 

A találkozóról a dél-koreai vezető szóvivője, Jun Jong Csan osztott meg részleteket az újságírókkal: Kim Dzsong Un a beszámoló szerint felhozta a dél-koreai Jonpjong-sziget ellen 2010-ben végrehajtott északi tüzérségi támadást. Az észak-koreai vezető szerint a folyton támadástól rettegő Jonpjong lakói, valamint a szétszakított családok most nagy reményeket fűzhetnek a Korea-közi tárgyalásokhoz. 

"A határvonal nem olyan magas; végül egyszer el fog tűnni, ha már sok ember átkelt rajta,"

mondta Kim. Mun Dzse In javasolta a phenjani első embernek: tartsanak további találkozókat, javasolta, hogy szívesen ellátogatna az észak-koreai Pektu-hegyhez. Illetve meghívta Szöülba Kim Dzsong Unt. Az északi látogatásra Kim úgy reagált, hogy a jelenlegi körülmények között az utazás kényelmetlen lenne, de a látogatás előtt majd fejlesztik közlekedési hálózatukat. Hozzátette: a februári téli olimpia alkalmából Dél-Koreában járt északi delegációt lenyűgözték a déli nagysebességű vasutak. Válaszul Mun azt mondta: ha sikerül a két ország közeledése, akkor mindannyian élvezhetik a gyors vonatok előnyeit. 

Fotó: KOREA SUMMIT PRESS POOL/AFP

A szöuli szóvivő szerint Kim Dzsong Un több tréfát is eleresztett. Ezek egyike egy ígéret volt arra, hogy "nem fogja többet kora reggel álmából felriasztani a dél-koreai elnököt," utalva a diktatúra hajnali rakétatesztjeire.

A tárgyalás után a két koreai vezető külön ebédelt, előzetes információk szerint ezután a békét és virágzást jelképező fenyőfát fognak együtt elültetni, majd rövid sétát tesznek, de csak kettesben, kíséret nélkül, és csak ezután tartják meg a megbeszélések második fordulóját.