Merkel is arról győzködte Trumpot, hogy ne borítsa a teljes atomalkut Iránnal

Angela Merkel német kancellár pénteken Washingtonba utazott, hogy 5 fontos témáról tárgyaljon Donald Trumppal:

  • Trump protekcionista kereskedelempolitikája: Az elnök védővámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára, ami az egész EU-nak fájna. Merkel meg akarja győzni, hogy ne tegye. 
  • Az iráni atomszerződés: Trump azzal fenyegetőzik, hogy felmondja az egyezményt, a német kormány inkább megtartaná. 
  • A szíriai helyzet.
  • A Nord-Stream-2 gázvezeték megépítése, ami az Északi-tengeren keresztül kötné össze Németországot Oroszországgal. Az amerikaiak attól tartanak, hogy emiatt Nyugat-Európa még jobban függene Moszkvától. 
  • A német katonai kiadások: Trump szerint a németek nem költenek eleget a hadseregükre. Jelenleg a nemzeti össztermékük 1,2 százalékát költik védelemre, de az amerikai elnök azt akarja, hogy ezt legalább 2 százalékra emeljék. 

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Merkel a védővámokról azt mondta, hogy erről még tárgyalnak az elnökkel. Arra utalt, hogy egy kétoldalú megegyezés jöhet létre Németország és az Egyesült Államok között. A német autóipart fenyegető védővámokról a kancellár azt mondta, hogy arról majd Trump fog dönteni.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A kancellár közölte, hogy Németország már csökkentette kereskedelmi többletét az Egyesült Államokkal szemben, és kész a további tárgyalásokra Washingtonnal. Merkel kancellár szerint az Európai Uniónak kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat kell folytatnia az Egyesült Államokkal, mert a Kereskedelmi Világszervezet nem képes többoldalú megállapodások nyélbeütésére. 

Donald Trump bejelentette, hogy május 12-én dönt arról, hogy megújítja-e az iráni atomprogramról hat nagyhatalom által aláírt szerződést, amelyben Teherán vállalta, hogy csökkenti atomtevékenységeit a szankciók fokozatos feloldása fejében. Az amerikai elnök azt mondta: „Biztosítanunk kell, hogy ez a gyilkos rezsim ne kerüljön atomfegyver közelébe”.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Angela Merkel emlékeztetett, hogy  Trump felszólította az európai országokat, hogy többet tegyenek saját védelmük érdekében. Ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy Németország 2019-ben a GDP 1,3 százalékát költi katonai kiadásokra, jóval többet, mint a korábbi években. (Süddeutsche Zeitung/Spiegel/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.