Trump: A kereskedelmi háború jó, könnyű megnyerni

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren állt ki legfrissebb döntése mellett, ami alapján 25 százalékos vámot vet ki az USA az acélra, és 10 százalékosat az alumíniumra. Trump és az amerikai kormány szerint ez az amerikai gazdaság védelmében hasznos döntés. Az elnök így érvel:

Trump azt írja, hogy a kereskedelmi háború jó dolog, és könnyű megnyerni, ha akkorákat veszít egy ország (az USA) egy üzleten, mint most. A megoldás annyi, hogy nem szabad tovább kereskedni azokkal, akik túl sok pénzt vesznek el Amerikától.

A most bejelentett büntetővám elsősorban az autóipart érintheti. A Toyota máris bejelentette, hogy drágábbak lesznek a járművei az USA-ban.  A legtöbb acélt Kanada, Dél-Korea és Brazília exportálja az USA-ba.

A leginkább aggasztó azonban az, hogy a világon mindenütt ellencsapásokat ígérnek a kormányok. Az EU, Kína, Kanada, Brazília is bejelentette már többek között, hogy ha az amerikai kormány tényleg bevezeti ezeket a vámokat, akkor ők büntetővámot vetnek ki bizonyos amerikai termékekre. 

A tőzsdék máris kisebb esésbe kezdtek szerte a világon, Ázsiától Európán át Észak-Amerikáig.  

A német kormány szóvivője azt mondta, hogy a "kereskedelmi háború senkinek sem lehet az érdeke", míg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszcsapást ígért az EU részéről. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.