15 másodperccel a vége előtt kapott gólt, ezzel nem jutott fel a magyar hokicsapat az A csoportba

sport
2018 április 28., 17:23
comments 368

2-1-re vezetett a meccs vége előtt 16 másodperccel a magyar jégkorong válogatott Nagy-Britannia ellen, ezzel feljutásra állt az A csoportos világbajnokságra. Ekkor egyenlítettek a britek, ezzel eldőlt, hogy nem jutunk fel a legjobbak közé. 

Komoly esélyt kaptunk pedig a hazai rendezésű Dizívió 1/A-es vébé legutolsó meccse előtt. Úgy alakult a többi eredmény, hogy ha a rendes játékidőben nyerünk a britek ellen, feljutunk a legjobbak közé. A második világháború óta az elitcsoportba jutás mindössze kétszer sikerült, 2008-ben Szapporóban, 2015-ben pedig Krakkóban. Hazai rendezésű világbajnokságon egyszer sem. Most sem sikerült. 

link Forrás

Jól kezdtünk, megszereztük a vezetést az első harmadban, a másodikban nem esett gól, a harmadikban növeltük az előnyünket. A britek 9 perccel a vége előtt szépítettek, de ezzel még mi álltunk feljutásra, sőt Hári 3 perccel a vége előtt büntetőt lőhetett, de kihagyta. A meccs vége előtt 15 másodperccel egyenlítettek a britek, lehoztuk a kapust a legvégén, de nem tudtuk megszerezni a győzelmet a rendes játékidőben. A rendes játékidőben 2-2-re végződött meccs után még le kellett játszani a hosszabbítást is, aminek tétje már nem volt, mi 4. lettünk, a britek elsők. Végül büntetőpárbajban nyertek.

Ez volt a meccs:

Pár perc a kezdésig. Telt ház van a Papp László Arénában. A magyarok meccseire régóta elfogytak a jegyek. 

Elkezdődött. Az első percben csapkodó a játék, nagyon megy mindkét csapat.

ELSŐ HARMAD

2. perc. Magosi húzott kapura, buktatták, kiment 2 percre a brit. Felálltunk, de a lövésünk után a britek vezettek egy veszélyes kontrát. Aztán átkerült a játék a britek térfelére. 

link Forrás

4. Perc. VEZETÜNK. Kihasználtuk az emberelőnyt. Bodo. Elképesztő a hangulat. Eddig minden meccsen a britek szerezték meg a vezetést. Most nem. 1-0.

Mi maradtunk támadásban. 

5. perc. Brit támadás, bottal akasztásért leküldik tőlünk Garátot. Először kerülünk emberhátrányba. 

7. perc. Felálltak a britek, lövésük is volt, de kivédekeztük, letelt Garát kiállítása. 

5-3 a kapuralövések aránya ide. Ahogy megszerezzük a korongot, már megyünk is előre, van, hogy nem sikerült. 

9.perc. Nagy az iram, az elmúlt percekben nagyobb helyzet nélkül.

10. perc, páros kiállítás. Meglepő, a brit tűnt szabálytalannak. Tőlünk a jégen elterülő Nagy Gergő megy le, színészkedésért. Egy-egy helyzetféle mindkét oldalon. Letelt a kiállítás.

13. perc. Egy kapu mögül visszapasszolt korongot Magosi lőtt a kapusba. Jobban játszunk most a briteknél, az ő harmadukban folyik a játék. 

14. perc. Óriási magyar helyzet maradt ki, Sebők lövését védte a kapus. Mi dominálunk, 8-6 a kaupra lövések aránya, a britek a harmadukból sem nagyon tudnak most kijönni. 

16. perc. Hosszú idő után először került helyzetbe a britek, de Vayról kipattant. Enyhült a magyar nyomás.

19. perc. Kiegyenlítettebb a játék, többször hozzák a harmadunkba a korongot, de egyelőre mindig van egy védő vagy a kapuban Vay, aki közbeavatkozik. 

20. perc. Vége a harmadnak. Vezetünk 1-0-ra. Nincs nagy különbség a két csapat között, a britek találták el többször a magyar kaput (10-9), de a tét ellenére nyugodtnak tűnő, magabiztos magyar csapat dominált inkább, többet volt a játék a britek harmadában, óriási védekezési hibánk nem volt. Az első harmadban egy góllal mindenképpen jobbak voltunk a briteknél. 

MÁSODIK HARMAD

Elkezdődött, a briteké az első lövés, mellé ment. Stipsicz is próbálkozott, ez is pontatlan volt. 

22. perc. Varga Arnold eladta a harmadunkban, de elbénázták a britek. A védekezésünkben több a pontatlanság, de elől kezdünk végre ebben a harmadban is odaérni a brit kapuhoz. 

24. perc. Vaynak kellett megfogni egy próbálkozást. Kevésbé koncentrálunk hátul. A túloldalon Kóger lőtt, a kipattanóra rátenyerelt Bowns. 

27. perc. A britek elkezdtek úgy játstani, mint egy hátrányban lévő csapat. Nem szorították be a magyar csapatot, de több a helyzetük, mint az első harmadban.

27. perc. Sebők tört kapura, oldalról az utolsó pillanatban ütközték le úgy, hogy a felborított magyar támadó a kaput is elsodorta. Vissza kell szerelni a kaput, áll a játék.

Megy tovább. Könnyebben jutnak el a kapunkig a britek, de ellentámadásokból vannak lehetőségeink. 

link Forrás

28. perc. Bottal akasztásért kiállítottak egy britet. Jól jött. Felálltunk hamar, Sebők passzát Vas közelről a kapusba lőtte. Az emberhátrány utolsó másodperceiben szépen passzolgattunk, de lövésig nem jutottunk el. Kiegészültek a britek. 

31. perc. Sebők és Nagy Krisztián lépett ki, előbbi passzolt jó ütemben, a kapuval és  kapussal szemben álló Nagy kihagyta. 

33. perc. Elcserélték magukat a britek, megint emberelőnyben vagyunk két percig. Egy rossz passz után viszont majdnem a britek ütöttek gólt. Aztán lövés helyett az elképzelés az volt, hogy begyötörjük a korongot egy méterről, de ez nem volt igazán kiérlelt koncepció. Letelt ez az emberelőny is magyar gól nélkül, sőt abban a pillanatban, ahogy kiegészültek a britek, Vaynak kellett bravúrral védenie. Nem játszunk jól ebben a harmadban. 

37. perc. A pálya közepén veszítünk sok korongot és párharcot, ebből lesznek a brit helyzetek ebben a harmadban. 

37. perc. A britek is kapnak egy emberelőnyt, Erdély megy le a játék késleltetéséért, a bulinál nem bírt magával a magyar a bírók szerint. Myers kapott le a levegőből egy magyar felszabadítást, kapura lőtt, Vay védett. Kivédekeztük, egyenlő létszám van megint.

40. perc. Vége a harmadnak. Továbbra is vezetünk 1-0-ra, de a második 20 percben nem játszott olyan összeszedetten a magyar csapat, mint az elsőben. Pontosabban a britek rájöttek, hogy nekik gólt is kellene szerezniük, óriási nyomás nem volt, de többet jöttek előre, több volt az eladott korong is magyar részről. A helyzeteink így is megvoltak. Kicsit emlékeztetett ez a harmad a lengyelek elleni meccsre, ott is jól kezdtünk, aztán a másodikban érthetetlenül visszaestünk. Annyira nagy baj most nincs, mint akkor, gólt nem kaptunk, vezetünk. és bízhatunk abban is, hogy a britek fáradtabbak, a magyar csapat egy nappal többet pihenhetett. De nagyon kellene egy második gól. 

Ebben a harmadban a kapuralövések aránya 13-12 volt a briteknek.

HARMADIK HARMAD

Elindult az utolsó 20 perc, mi támadunk, Erdély nagy helyzetben a kapust találja el. Másfél perc után jutottak csak el a britek a magyar kapuig.

42. perc. 2-0. Erdély Csanád szerezte Hári átadásából. Videóbírózás jön, még nem hivatalos a magyar gól. A szurkolók mindenesetre önfeledten ünnepelnek. Megadták, 2-0 már hivatalosan is. 

43. perc. Nyomnak a már kétgólos hátrányban lévő britek. Kijöttünk a harmadból. 

45. perc. Vay fogott egy brit próbálkozást.

46. perc. Erdély Csanád egyedül lépett ki, nagy gólt akart lőni, de a kapusban elakadt a lövés. Próbálnak támadni a britek, de emiatt több lehetőségünk van kontrázni. Okosan játszik a magyar csapat. 

48. perc. A tábor az Éjjel soha nem érhet véget foci Eb-himnuszt énekli. Meglepő, nem ugyanaz a tábor, mint a focié. 

49. perc. Beszorultunk az elmúlt egy percben.

A következő dolgok történtek az elmúlt 10 másodpercben. A britek támadtak, pazar blokk után mi támadtunk, kimaradt, jöttek a britek, kimaradt.

51. perc. A kapunk előtt pattogott a korong, végül Dowd belőtte. 2-1.

52. perc. Óriási csata lesz ez, a britek majdnem egyenlítettek, tömegbirkózássá alakult a helyzet a kapunk előtt, megúsztuk, de Stipspicz Bencét kiállították. Kivédekeztük, egyenlő létszámban folytatják az utolsó 6 és fél percet. 

54. perc. A brtiek nem látszanak fáradtnak, a magyarok sem. A 2-1 még nekünk jó, 2-2-vel ők mennének fel az A csoportba. Vay fog egy brit lövést.

55. perc. Áll a játék, a kaput szerelik a bírók, a csarnok ugrál. Megy tovább a meccs. 

56. perc. Nem tudunk kijönni a harmadunkból, a britek nagyon beszorítottak minket. 

56. perc. Varga Arnoldot állították ki, a közönség tüntet. 3 és fél perc van hátra, ebből kettőt hátrányban játszunk. 

57. perc. Büntetőt lőhetünk, Hári harcolta ki rögtön a kiállítás után. Kihagyta.

58. perc: A közönség talpon, Harcoljatok, harcoljatok - szól a kórus

59. perc. Kivédekeztük az emberhátrányt. 57 másodperc van hátra. A britek időt kértek. Lehozták a kapust, a mi kapunknál van a buli. 

25 másodperc van hátra. Vay véd. 

2-2, egyenlítenek a britek 15 másodperccel a vége előtt. 

Magyar helyzet, kimarad. 7 másodperc. 

Vége a rendes játékidőnek. 2-2, nem jutottunk fel. A tavaly még a harmadosztályban játszó britek elsőként, az olaszok második helyen jutottak fel az A csoportba. De a hosszabbítást még le kell játszani. 

Nem született gól a ráadásban, büntetők jönnek. Mindegy az eredmény, negyedikek leszünk, a britek elsők. 

A csarnokban teljes a letargia, a tábor egy része azért buzdítja még a csapatot. A britek nyerték a büntetőpárbajt. 

A szurkolók megtapsolták a csapatot. 

ELŐZMÉNY

Hihetetlenül fordulatos világbajnokságot hozott a budapesti B csoportos torna, elképesztő keresztbeverésekkel. Ez a világbajnokság dönt arról, hogy ki játszhat a legjobbakkal jövőre, a hat csapat közül kettő jut fel, egy kiesik. Hogy ki jut fel, az pedig a legutolsó meccsen, a Magyarország–Nagy-Britannián dől el. (Ha mi nyerünk visszük a kazahokat, ha a britek, az olaszokkal jutnak fel.) Ahhoz, hogy erre egyáltalán esélyünk legyen, kellett az is, hogy a többi eredmény is kedvezően alakuljon számunkra, az utolsó előtti meccsen, a végig nagyon izgalmas olasz-szlovénen dőlt el (4-3 az olaszoknak, nekünk pont ideális), hogy tétmeccs lesz a magyar válogatott zárómeccse. 

Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott finn szövetségi kapitánya (k), valamint Szilassy Zoltán (b) és Majoross Gergely segédedzõk a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Lengyelország - Magyarország mérkõzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 26-án
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Annyira nem a papírforma szerint alakultak a meccsek, hogy a harmadik forduló után már nem volt százszázalékos csapat a világbajnokságon. Mi az első meccsen kikaptunk a kazahoktól (0-3), a második fordulóban fordítottunk az olaszok ellen (2-3), a harmadikon a feltámadó szlovének vertek minket az eredmény alapján simán, de annál azért szorosabb meccsen 4-1-re. Aztán őrült meccsen vertük a lengyeleket 3-2-re, ezzel megőriztük az esélyünket a feljutásra. És nagyjából minden csapat hasonló hullámvasutat járt, leszámítva pont a mostani ellenfelünket, a briteket, akik a C csoportból jöttek fel. Nekik egy csúnya vereségük volt, a 2. fordulóban a kazahok páholták el őket 6-1-re. Egyébként verték a szlovénokat (3-1), a lengyeleket (5-3) és az olaszokat (4-3) is. 

Annyira szoros volt a világbajnokság, hogy a harmadik forduló után utolsók voltunk, a negyedik után utolsó előttiek. És akár úgy is alakulhatott volna az utolsó játéknap, hogy kieshetünk. Ehhez képest viszont az utolsó meccsnek az lett a tétje, hogy ha a rendes játékidőben megverjük a briteket, akkor feljutunk az A csoportba, a legjobbak közé. 

A magyar válogatottnak az első három fordulóban csapnivaló volt a helyzetkihasználása, mindössze négy gólt ütött. A lengyelek ellen ez már javult, de volt egy borzalmas harmadunk. A két győzelmünk egygólos volt (3-2 mindkettő), a két vereségünk háromgólos, így a gólkülönbségünk -4 volt a zárófordulóban. Az mellettünk szólhat, hogy egy nappal többet pihenhettünk, mert már csütörtökön lejátszottuk a meccsünket, a britek pénteken verték az olaszokat. És persze a hazai pálya, a csapatot végig - még a háromgólos vereségek alatt is - buzdító tábor. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.