A BBC szerint heteken belül Budapestre jöhet Merkel és May

A brit közmédia évtizedek óta Budapesten dolgozó tudósítója, Nick Thorpe számolt be röviden arról, hogy a jövőben Gulyás Gergely vezetheti majd a Miniszterelnökséget. 

Ebből a cikkből derül ki az is, hogy úgy tudja, mind Angela Merkel, mind Theresa May heteken belül Budapestre látogathat. Bár a pontos apropó és időpont nem derült ki, de alighanem egy V4-es eseményről lehet szó a cikk alapján. Merkel legutóbb 2015-ben járt itt, de azóta jóval feszültebb lett a viszony, a BBC épp a választások előtt írt arról, hogy a német kancellár már a telefont se hajlandó felvenni, ha Orbán hívja, igaz, ezt akkor a magyar fél tagadta. 

A cikk kitér arra is, hogy a magyar gazdaság éppen virágzik, viszont nagyban függ Németországtól. Ezen kívül még szó esik az elmúlt hetek kormányellenes tüntetéseiről, illetve arról, hogy a tüntetők nem érzik azt, hogy az ellenzék őket képviselné. Megszólal a cikkben egy EU-s munkaközvetítő is, aki azt mondja, hogy rengetegen keresnek munkát külföldön, sokan köztük 25-35 év közötti, jól képzett fiatalok, akiket az alacsony bérek zavarnak.

Ez igen rossz hír a magyar kormány számára Thorpe szerint, mivel éppen most akarnak programot alkotni arra, hogy minél több magyar maradjon itthon és vállaljon gyereket. Számos szakmában amúgy munkaerőhiány van, a vendéglátástól az egészségügyön át az építőiparig, az IT-ig és a tömegközlekedésig bezárólag.