Angela Merkel már a telefont sem hajlandó felvenni, ha Orbán hívja

2018 április 7., szombat 7:41
325

Hosszú összeállítást közölt Orbán Viktorról a BBC. A cikk végigtekinti Orbán harmincéves politikai pályáját, bemutatja a második és harmadik Orbán-kormány intézkedéseit, és hosszan elemzi Orbán Viktor bevándorlásellenes politikáját.

Mindezek a magyar olvasók számára már jól ismertek, Orbán külpolitikájával kapcsolatban azonban a cikk kitér két érdekességre is. A cikkíró részletesen elemzi, hogyan egyensúlyoz Orbán a két régiós nagyhatalom, Oroszország és Németország között.

A cikk kitér a szoros magyar-orosz viszonyra, a paksi bővítésre, a 2016-ban nyélbe ütött gázmegállapodásra, majd idézte Orbán Viktor egyik “közeli politikai szövetségesét”, aki azt mondta, az orbáni stratégia az egyenlő távolságtartás a németektől és az oroszoktól.

“Orbán látja a magyar történelem tragédiáit, amelyek abból adódtak, hogy az ország túl közel került egyikhez vagy másikhoz” - mondta, majd hozzátette:

“Orbán Viktor nem Putyin bábja. Sőt, úgy gondolja, hogy képes manipulálni Putyint”.

A magyarázó hangnem annyiban érthető, hogy az elmúlt években képviselt magyar külpolitika inkább a putyini Oroszországhoz vitte közelebb az országot, mint a merkeli Németországhoz. Németországtól pedig egyre távolabb kerülünk. Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár kapcsolata Merkel 2015-ös budapesti látogatása óta egész elhidegült.

Merkel Orbánt már 2015 előtt is veszélyesnek tartotta, német diplomáciai források szerint pedig a kancellár már a telefont sem veszi fel, ha a magyar miniszterelnök hívja.

Utóbbit egyébként a magyar diplomácia tagadta a BBC-nek, és azt mondták, hogy Magyarország elkötelezett az EU és a NATO irányában, ezt pedig bizonyítja, hogy Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt