A keresztény értelmiségiek beleszálltak a mai Fideszbe, aztán kiadtak egy közleményt, hogy nem is ÚGY gondolták

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete és a Professzorok Batthyány Köre, azaz a Fidesz mögött felsorakozó értelmiségi csoportok nemrég kiadtak egy vitaanyagnak szánt kötetet, amiben kritizálták a strómanok gazdagodását, a közmédia lejáratókampányait és agresszióját, és azt is, hogy a mai Fidesz mindent erőből próbál megoldani.

A kötetben olyan észrevételek szerepelnek, mint

„A kirakatemberek látványos és nehezen magyarázható gazdagodása nemcsak azért okoz kárt, mert közpénzt magánosít, hanem azért is, mert rossz, követhetetlen mintát ad.”

vagy

„A közéletben minden fekete-fehér, egyszerű és radikális: a szövegek, amiket a közmédiában hallhatunk, a jelszavak és változásaik, a megoldások keménysége. Mindez a mértéktelenség agresszív kampánya.”

Miután a kötetet bemutatta Balog Zoltán, korábbi emberierőforrás-miniszter, aki az új kormányban már nem kívánt szerepet vállalni, több lap is megírta, hogy már a saját értelmiségi holdudvara sem érte egyet a Fidesz politikájával. Ezzel persze egy normális országban, egy normális pártnál semmi baj nem lenne, de a Fidesz az utóbbi években annyira igyekezett minden látható belső kritikát csírájából elfojtani, hogy már ez a kiállás is meghökkentő volt,

Most a kötetet jegyző csoportok ki is adtak egy közleményt, aminek nagyjából ez a lényege:

„jaj, mi nem is ÚGY gondoltuk ám!”

Így szól a szövegük:

„Szomorúan olvastuk azokat a cikkeket, amelyek Az idők jelei elnevezésű társadalmi kezdeményezés Újra néven nevezzük című kötetével kapcsolatban láttak napvilágot. A szóban forgó írások olyan színben tüntetik fel a kiadványt, mintha azt a kötet szerzői a jelenlegi Kormány vagy egy konkrét politikai párt kritikájának szánták volna.

Ezzel a kiadvány szerkesztői és írói nem tudnak és nem is akarnak azonosulni.

A kötet általános hazai és nemzetközi politikai, társadalmi, illetve közéleti jelenségekre reflektál, azokat vizsgálja meg a keresztény erkölcs szemszögéből. Az ókori világtól napjainkig érvényesnek tartott, az emberi természetből fakadó pozitív emberi tulajdonságok (erények) - okosság, igazságosság, mértékletesség és erősség - szükségességét vagy hiányának következményeit elemzi.

A következtetések általános érvényűek úgy a múltban, jelenben és jövőben, mint az egyének és a közösségek számára.

A kritikus szolidaritás hangvétele nem aktuálpolitikai jellegű, tehát azok az értelmezések, melyek kiragadva egy-egy állítást manipulálják olvasóikat, elfogadhatatlanok. Mivel az írást gondolatébresztőnek szánjuk, ezért tisztelettel kérjük az érdeklődőket, hogy a teljes szöveget www.keesz.hu weboldalon olvasva kapcsolódjanak be a párbeszédbe." (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.