Boldoggá avatták az 1957-ben meglincselt Brenner János atyát

2018 május 1., kedd 10:47
177
Angelo Amato bíboros olvasta fel Szombathelyen Ferenc pápa levelét Brenner János boldoggá avatásáról. Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

Ferenc pápa boldoggá avatta Brenner János katolikus papot. A Szombathelyen, 15 ezer ember részvételével tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, a Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa olvasta fel Ferenc pápa levelét.

A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéit egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték. Külön érdekesség, hogy Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatott Brenner János öccse tette ezt.

Brenner 1950-ben, gimnáziumi tanulmányainak befejeztével jelentkezett novíciusnak a ciszterci rendbe, néhány héttel a zirci apátság felszámolása előtt. Tanulmányait a Hittudományi Akadémia világi hallgatójaként folytatta, 1951-ben a szombathelyi egyházmegye kispapja lett. A sztálinista rezsim a szemináriumokat is felszámolta, így Brenner a győri papneveldében folytatta tanulmányait, 1955-ben szentelték pappá.

Brennert 1957 december 14-én éjjel egy volt ministránsa hívta el plébániájáról azzal, hogy súlyos beteg nagybátyját kellene ellátni szentségekkel. Brenner el is ment a haldoklóhoz, de a megadott címen már várták, 32 késszúrással végeztek vele. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt