Ignatieff: Maradunk, ameddig csak lehet

2018 május 1., kedd 13:07

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Reuters tudósítója szólaltatta meg kedden a CEU rektorát, aki azt nyilatkozta, hogy az egyetem marad Budapesten „amennyire csak lehet”, annak ellenére, hogy a magyar kormány hónapok óta folyamatosan az intézmény ellehetetlenítésén dolgozik.

Michael Ignatieff arról beszélt, hogy nem lesz látványos kivonulása a hallgatóknak a magyar fővárosból, sőt azt is el tudja képzelni, hogy bővüljenek, „ha meg tudnak egyezni a magyar miniszterelnökkel”. 

A rektor azt viszont elismerte a hírügynökségnek, hogy a 2019-es évfolyamnak az egyetem bécsi kampuszán is be kell jegyeztetnie magát, abban az esetben, ha nem sikerül megállapodni Lex CEU által előírt akkreditációs elvárások teljesítésében. 

„Nem lesznek Bécsbe masírozó hallgatók az autópályán, de hallatni fogjuk a hangunkat, ha szükség lesz rá” - mondta Ignatieff még a Reutersnek, és aláhúzta, hogy az oktatási tevékenységen túl a CEU kutatási egységei, archívumai, könyvtára mindenféleképpen marad, azok tevékenységét is folytatják. 

A rektor azt mondta, hogy a szükség vitte rá a CEU-t arra, hogy intézményeket nyisson New York állambeli Bard College-on és Bécsben, de épp ez vezeti rá a CEU vezetését az innovációra is. A bécsi kampuszt mindenképpen megnyitják, és ha szükség lesz rá, fognak tudni fogadni budapesti hallgatókat már 2019 őszétől. 

Azzal számolnak, hogy legrosszabb esetben akár az egész 2019-es évfolyam - mintegy 500 hallgató - is Bécsben kezdheti meg az új évet. Ignatieff arra számít, hogy a következő nyolc hétben mindenképp döntés születik az ügyben. 

A rektor arról korábban már levélben tájékoztatta az oktatókat és hallgatókat, hogy az egyetem bécsi kampusza hamarosan megkezdheti működését, ezzel kapcsolatban hamar szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a CEU akár fel is függesztheti budapesti tevékenységét. Az egyetem kommunikációs munkatársai ezt akkor cáfolták. (Reuters)