Kiszabadult az előzetesből a pénzmosással vádolt perui exelnök

külföld
2018 május 01., 03:14
Ollanta Humala és neje, Nadine Heredia csókkal ünnepelték az alkotmánybíróság döntését.
photo_camera Ollanta Humala és neje, Nadine Heredia csókkal ünnepelték az alkotmánybíróság döntését. Fotó: LUKA GONZALES/AFP

Az alkotmánybíróság döntése alapján szabadlábra helyezték Ollanta Humala perui exelnököt és nejét. Humaláékat pénzmosással vádolják, de az alkotmánybíróság szerint nem valószínű, hogy elhagynák az országot, így szükségtelen az előzetes letartóztatásuk.

Humala a gyanú szerint 3 millió dollár kenőpénzt kapott az Odebrecht építőipari brazil nagyvállalattól, és a pénzt tisztára mosta. Felesége a vád szerint ez utóbbi ügyletben vett részt.

Az Odebrecht, amely Latin-Amerika történetének talán legnagyobb korrupciós botrányának kulcsszereplője, elismerte, hogy 12 országban összesen 800 millió dollárral vesztegettek meg döntéshozókat. Peruban több volt államfő is a hatóságok célkeresztjébe került, mert a gyanú szerint a cég megvesztegette őket. Ollanta Humala 2011-től 2016-ig volt Peru elnöke. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.