Még harminc napig nem vámolja az európai acélt és alumíniumot az USA

2018 május 1., kedd 5:22
50
Márciusban a piacok elég idegesen reagáltak Trump 19. századi gazdaságpolitikát idéző terveire. Fotó: Mitsuru Tamura/The Yomiuri Shimbun

Donald Trump eredeti tervei szerint már márciusban védővámokat vezetett volna be az Egyesült Államokba behozott acélra és alumíniumra, de ez alól ideiglenesen, két hónapra mentesítette három legfontosabb kereskedelmi partnerét, a szomszédos Kanadát és Mexikót, illetve az Európai Unió tagállamait. A határidő május 1-én, vagyis ma járt volna le, de Trump április utolsó napján újabb harminc nap haladékot adott a védővámok bevezetésére.

Az Egyesült Államok mindhárom partnerével tárgyalásokat folytatnak a védővámokról, az észak-amerikai országok esetében a végleges mentesítés is opció, bár ezt Trump az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásához kötötte.

A védővámok bevezetésével Trump hangoztatott célja az amerikai ipar védelme. Főleg a kínai tömegtermeléstől védené a drága amerikai acélt és a drága amerikai munkaerőt. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt