Még harminc napig nem vámolja az európai acélt és alumíniumot az USA

gazdaság
2018 május 01., 05:22
comments 50
Márciusban a piacok elég idegesen reagáltak Trump 19. századi gazdaságpolitikát idéző terveire.
photo_camera Márciusban a piacok elég idegesen reagáltak Trump 19. századi gazdaságpolitikát idéző terveire. Fotó: Mitsuru Tamura/The Yomiuri Shimbun

Donald Trump eredeti tervei szerint már márciusban védővámokat vezetett volna be az Egyesült Államokba behozott acélra és alumíniumra, de ez alól ideiglenesen, két hónapra mentesítette három legfontosabb kereskedelmi partnerét, a szomszédos Kanadát és Mexikót, illetve az Európai Unió tagállamait. A határidő május 1-én, vagyis ma járt volna le, de Trump április utolsó napján újabb harminc nap haladékot adott a védővámok bevezetésére.

Az Egyesült Államok mindhárom partnerével tárgyalásokat folytatnak a védővámokról, az észak-amerikai országok esetében a végleges mentesítés is opció, bár ezt Trump az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásához kötötte.

A védővámok bevezetésével Trump hangoztatott célja az amerikai ipar védelme. Főleg a kínai tömegtermeléstől védené a drága amerikai acélt és a drága amerikai munkaerőt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.