A világon 10-ből 9 ember szív súlyosan szennyezett levegőt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Évente hétmillió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni - ismertette legfrissebb becslését szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. 

A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős; a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. 

„A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet” 

- hangsúlyozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában is szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél 

  • a szívproblémák 24 százaléka, 
  • az agyvérzések negyede, 
  • a tüdőproblémák 43 százaléka 
  • és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka 

a légszennyezettség számlájára írható. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.