Hiányoznak a dolgos munkáskezek a mezőgazdaságból

gazdaság
2018 május 02., 07:18
comments 362

Sehol egy jó traktoros, kesergett Kenesei Dezső bonyhádi gazdálkodó a Tolna megyei hírportál, a TEOL újságírójának. Kenesei folyamatosan adja fel a hirdetéseket, de aki jelentkezik, annak teljesíthetetlen igényei vannak. "Nemcsak sokat kér, hanem elvárja azt is, hogy hozzuk-vigyük, reggel-este. Ráadásul előre jelzi, hogy nem vállal plusz munkát, pedig ha itt a permetezés ideje, akkor azt csinálni kell. Akkor is, ha az szombatra, vasárnapra, vagy ünnepnapra esik" - mondta.

Nemhogy traktorost, de egyszerű munkást sem találni, tromfolt Keneseire Héder Ferenc bátaszéki gazdálkodó. Pedig a gyümölcsösben, szőlőben végzendő munkákhoz még csak különösebb szakértelem se kell, kaszálni bárki tud.

A gazdálkodók szerint az se jó megoldás, ha munkaerőközvetítőhöz fordulnak. Azok ugyanis jó nagy részt fölöznek le maguknak a napidíjból, a melós pedig aztán csak fél gőzzel dolgozik. Így aztán szép lassan kikopnak az idénymunkások. Egy szekszárdi almatermelő például azt mondja, évek óta egy "állandó" brigáddal dolgozik, de míg öt éve harmincöten voltak, mára már csak hatan maradtak, ők is idősebbek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.