Hiányoznak a dolgos munkáskezek a mezőgazdaságból

2018 május 2., szerda 7:18
384

Sehol egy jó traktoros, kesergett Kenesei Dezső bonyhádi gazdálkodó a Tolna megyei hírportál, a TEOL újságírójának. Kenesei folyamatosan adja fel a hirdetéseket, de aki jelentkezik, annak teljesíthetetlen igényei vannak. "Nemcsak sokat kér, hanem elvárja azt is, hogy hozzuk-vigyük, reggel-este. Ráadásul előre jelzi, hogy nem vállal plusz munkát, pedig ha itt a permetezés ideje, akkor azt csinálni kell. Akkor is, ha az szombatra, vasárnapra, vagy ünnepnapra esik" - mondta.

Nemhogy traktorost, de egyszerű munkást sem találni, tromfolt Keneseire Héder Ferenc bátaszéki gazdálkodó. Pedig a gyümölcsösben, szőlőben végzendő munkákhoz még csak különösebb szakértelem se kell, kaszálni bárki tud.

A gazdálkodók szerint az se jó megoldás, ha munkaerőközvetítőhöz fordulnak. Azok ugyanis jó nagy részt fölöznek le maguknak a napidíjból, a melós pedig aztán csak fél gőzzel dolgozik. Így aztán szép lassan kikopnak az idénymunkások. Egy szekszárdi almatermelő például azt mondja, évek óta egy "állandó" brigáddal dolgozik, de míg öt éve harmincöten voltak, mára már csak hatan maradtak, ők is idősebbek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt