Megtalálták egy szarmata család 1800 éves sírját Derecskénél

Több 444 videó?
Szeretném

Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak  Derecske határában, egy gázvezeték nyomvonalán végzett feltáráson - közölte a debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A sírban egy férfi, egy nő, egy 10-14 év körüli és egy 1,5-2 éves gyerek csontvázára bukkantak, akiket a római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyeztek el. Dani János szerint 

a családi temetés maga is szokatlan abban a korban, de az mindenképpen, hogy a csontvázak mellett egy egész erszény római ezüstpénzt is találtak.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a leletek a római császárság idejéből, a 3. század környékéről származhatnak.

Római ezüstdénárokból álló éremegyüttesFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Mester Péter ásatásvezető régész beszámolt róla, hogy először szokványos, bolygatott szarmata temetkezésnek gondolták, amelyben az eltemetett egyén csontjai rendezetlenül, nem anatómiai rendben helyezkedtek el. De az ásatáson dolgozó egyik munkatársuk folytatta a kérdéses terület feltárását, és hamarosan napvilágra került egy második eltemetett felnőtt, egy férfi koponyája, egy ezüstfibula és a római ezüstdénárokból álló éremegyüttes. Miután kiderült, hogy két gyermeket is eltemettek a felnőttek mellett, világossá vált, hogy feltehetően egy családi temetkezéssel állunk szemben - magyarázta Mester Péter. 

Ezüstbõl készült fibula (ruhakapocs) a debreceni Déri MúzeumbanFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az antropológiai és egyéb természettudományos vizsgálatok, a pénzlelet pontos numizmatikai meghatározása segítheti a különös családi temetkezés titkainak felderítését, valamint az akkor lezajlott történeti események részletes megismerését - mondta az ásatás vezetője. (MTI)