Megtalálták egy szarmata család 1800 éves sírját Derecskénél

Történelem
2018 május 02., 11:39
comments 74

Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak  Derecske határában, egy gázvezeték nyomvonalán végzett feltáráson - közölte a debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A sírban egy férfi, egy nő, egy 10-14 év körüli és egy 1,5-2 éves gyerek csontvázára bukkantak, akiket a római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyeztek el. Dani János szerint 

a családi temetés maga is szokatlan abban a korban, de az mindenképpen, hogy a csontvázak mellett egy egész erszény római ezüstpénzt is találtak.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a leletek a római császárság idejéből, a 3. század környékéről származhatnak.

Római ezüstdénárokból álló éremegyüttes
photo_camera Római ezüstdénárokból álló éremegyüttes Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Mester Péter ásatásvezető régész beszámolt róla, hogy először szokványos, bolygatott szarmata temetkezésnek gondolták, amelyben az eltemetett egyén csontjai rendezetlenül, nem anatómiai rendben helyezkedtek el. De az ásatáson dolgozó egyik munkatársuk folytatta a kérdéses terület feltárását, és hamarosan napvilágra került egy második eltemetett felnőtt, egy férfi koponyája, egy ezüstfibula és a római ezüstdénárokból álló éremegyüttes. Miután kiderült, hogy két gyermeket is eltemettek a felnőttek mellett, világossá vált, hogy feltehetően egy családi temetkezéssel állunk szemben - magyarázta Mester Péter. 

Ezüstbõl készült fibula (ruhakapocs) a debreceni Déri Múzeumban
photo_camera Ezüstbõl készült fibula (ruhakapocs) a debreceni Déri Múzeumban Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az antropológiai és egyéb természettudományos vizsgálatok, a pénzlelet pontos numizmatikai meghatározása segítheti a különös családi temetkezés titkainak felderítését, valamint az akkor lezajlott történeti események részletes megismerését - mondta az ásatás vezetője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.