Szijjártó sík ideg a Marrákesben elfogadott, „szélsőségesen bevándorláspárti” nyilatkozattól

A szerdán Marrákesben elfogadott politikai nyilatkozat szélsőségesen bevándorláspárti, ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért a dokumentumot Magyarország nem fogadta el – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

Mint arról már egy héttel ezelőtt hírt adtunk, Magyarország egyetlen tagországként megvétózta az EU bevándorlásügyi nemzetközi megállapodását az afrikai országokkal. A magyar állaspontot egyetlen másik ország sem osztotta, és a múlt heti megbeszéléseken keményebbnél keményebb kritkákat kapott a magyar viselkedés. Többen egyenesen úgy vélték, hogy talán direkt vagy indirekt módon Oroszország befolyásolja a magyar külpolitikát, amely szándékosan gyengíti az EU nemzetközi tekintélyét.

Szijjártó Péter szerda délután, az MTI-nek, Marreákesből adot nyilatkozáatában azt mondta, a több mint egy évtizeddel ezelőtt indított úgynevezett rabati folyamat letért az eredeti nyomvonaláról, hiszen a rabati folyamat célja az volt, hogy európai források ésszerű felhasználásával megállítsák az Afrikából Európába tartó migrációs folyamatot.

Szijjártó Péter felszólal a migrációs konferencián Marrákesben 2018. május 2-án.Fotó: KKM/MTI/MTVA

A miniszter részt vett a szerdai migrációs konferencián. Szijjártó közölte, olyan politikai nyilatkozat fogadtak el az afrikai és európai országok képviselői, amely egy szélsőségesen bevándorláspárti nyilatkozat, és ahelyett, hogy a migrációs folyamat megállításával foglalkozna, a migráció további inspirálására helyezi a hangsúlyt, új migrációs csatornák kiépítését tűzi ki célul.

„Ez a nyilatkozat teljesen ellentétes Magyarország és Európa érdekeivel” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, a szerdai vita is illeszkedik a nemzetközi viták sorába, amelyek riasztó folyamatot vetítenek előre. Mint mondta, az afrikai országok migráció kapcsán kifejtett álláspontja kezd eluralkodni, miközben az európaiak feladják saját érdekeiket. Az afrikai országok álláspontja, hogy a migráció a gazdasági növekedés motorja, a globális jólét alapja és szervezni, nem pedig megállítani kell a folyamatot. Szijjártó Péter úgy látja, az európai országok is – feladva saját polgáraik érdekeit – ezt a szemléletet kezdték magukévá tenni, figyelmen kívül hagyva a biztonsági kockázatokat.

Szijjártó Péter Abdramane Syllával, a külföldön élõ maliak ügyében illetékes miniszterrel.Fotó: KKM/MTI/MTVA

„Mi ebben nem leszünk cinkostársak, és határozottan ellene megyünk annak az európai szándéknak, hogy megváltoztassák az európai népesség összetételét” – nyomatékosította a külügyminiszter, hozzátéve, ebben a folyamatban az európai kultúra és biztonság kiárusítása zajlik, amit Magyarország nem tud támogatni.

A tárcavezető egyben arra szólította fel az európai intézményeket, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra tekintettel semmiféle elköteleződést ne tegyenek migrációs ügyekben, mert az – véleménye szerint – mélyen antidemokratikus lenne.  Meg kell adni az európai embereknek jogot arra, hogy saját maguk döntsenek arról, hogy mit gondolnak a kontinens jövőjéről – emelte ki Szijjártó Péter.  (MTI)


Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.