Az amerikai filmakadémia kizárta Bill Cosbyt és Roman Polanskit

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Kizárta Bill Cosby komikust és Roman Polanski rendezőt az amerikai filmakadémia, mert megsértették a szervezet magatartási kódexét.

Az Oscar-díjat odaítélő Mozgóképművészeti és -tudományi Akadémia (AMPAS) igazgatósága kedd este szavazott a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai kizárásáról, de a szavazás eredményét csütörtökön jelentették be.

  • Bill Cosbyt, a 80 éves komikust a múlt héten találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában. A televíziós sorozatok első fekete sztárját életfogytiglanra ítélték.
  • Roman Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt, ami miatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.
  • Harvey Weinsteint, a sok színésznő által szexuális zaklatással vádolt producert már októberben kizárta a filmakadémia.

Az amerikai filmakadémia 91 éves történetében korábban egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit a tagok közül: 2004-ben Carmine Caridi karakterszínész tagságát vonták vissza, mivel a barátjának bizalmas filmelőzeteseket adott át, amik aztán kiszivárogtak az internetre.

A kizárásról hírt adó közlemény szerint a filmakadémia elvárja a tagjaitól, hogy tartsák be az erkölcsi normáit, amik az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapulnak. (MTI)