Rég hazudott akkorát Szijjártó Péter, mint amikor megmagyarázta, miért akadályozzuk az illegális migráció elleni európai harcot

POLITIKA
2018 május 03., 08:45
comments 276

photo_camera Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

Egy hete a 444 írt először arról, hogy Magyarország egyedüliként megvétózta azt az uniós migrációs javaslatot, amelynek célja megállapodni az afrikai országok kormányaival a migrációs nyomás csillapításáról. 

A marrákesi nyilatkozat és terv többek között arról szólt volna, hogy az 

  • az EU pénzt ad az afrikaiaknak, és ők cserébe igyekeznek gátolni a migrációt,
  • segélyprogramokat indít és fokozza az embercsempészek elleni nemzetközi hatósági együttműködést,
  • és forrásokat juttat azoknak a Líbiában várakozó embereknek, akik pénzért hajlandóak visszatérni hazájukba illegális migrálás helyett.

Magyarország olyan mondvacsinált okokkal állt ellen az egy éve készülő megállapodásnak, mint hogy abban nincs éles különbség „menekült- és bevándorláspolitika" között, és nincs benne „elítélve az illegális migráció” kellő eréllyel, miközben az egész stratégia célja maga az illegális migráció mérséklése. 

Erre Szijjártó Péter most csütörtökön, az MTI híradása szerint, bement a köztelevízióba és elmondta, hogy 

„a marrákesi nyilatkozat szerint a migráció olyan pozitív folyamat, amelyet ösztönözni kell, és új migrációs csatornákat kell nyitni”, 

és hogy ezzel az egész megállapodással, amin egy éven keresztül dolgoztak a döntéshozók, az európai országok valójában az afrikaiak álláspontját támogatják.

A vétóról szóló döntést ezek után azonnal rátolta a magyar választókra, akik szerinte pont azt kérték április 8-án a magyar kormánytól, hogy minden migrációs ügyben mondjanak nemet.  

Elhangzott, hogy újabb migrációs hullámot válthat ki a nyilatkozat, de az MTI szemléjéből nem derül ki, hogy Szijjártó mi alapján, vagy mire hivatkozva mondta ezt. 

A külügyminiszter ezután Dimitris Avramopoulos, az EB migrációért felelős biztosára hivatkozva arról is beszélt, hogy Európa Afrikából akarja megoldani a demográfiai válságot, de Magyarország és miniszterelnöke ebből nem kér, és helyette inkább 20-30 éves megállapodást kötne a magyar nőkkel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.