A fideszes képviselő szerint azért van kevés nő a Fidesz-frakcióban, mert a durva kampány miatt kevesen vállalják a megmérettetést

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Most, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük, érdemes egy területtel foglalkozni, ahol a Fidesz elnöke messze nem számít annyira a nőkre.

Az új Fidesz-frakcióban a 117 képviselőből mindössze 10 nő lesz, a KDNP-ben pedig a 16-ből egyetlen 1. 

A KDNP új frakciójaFotó: Aradszki András/Facebook

Orbán Viktor 3. kormányában egyáltalán nem volt nő, ha most tippelni kéne, lehet, hogy Novák Katalin kap esélyt a 4. kormányban. Arról, hogy a legmagasabb pozícióban miért nem számít nőkre Orbán, korábban azt mondta, hogy a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják. Orbán a kampányban is úgy dicsérte az egyik képviselőjelöltet, Czunyiné Bertalan Juditot, hogy ő volt az egyik legférfiasabb képviselő az előző ciklusban. 

Nagyjából Orbán korábbi érveit mondta most fel az új Fidesz-frakció kevés női tagjának egyike, Dunai Mónika. A Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta: „Tény, hogy a nők kevésbé vállalkoznak arra, hogy az egyéni mandátumért folyó, sokszor durva kampányban vállalják a megmérettetést”. Aztán hozzátette: a közigazgatásban, a parlamenti munkában, a szakértők között annál több nő dolgozik, gyakran akár középvezetői pozícióban is.

Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI)Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Fidesz-KDNP 106 képviselőjelöltjéből mindössze 6 nő volt. Öten nyertek is (Csöbör Katalin, az Orbán szerint férfias Czunyiné, Kállai Mária, Dunai Mónika és Szabó Tünde), csak Menczer Erzsébet bukott Óbudán, akit egyébként egy másik politikusnő, Szabó Tímea győzött le. 

Ha egyéinben Orbán kímélni akarta volna a nőket, listán kompenzálhatott volna, de onnan is csak hatan jutottak be (Bartos Mónika, Kárpátiné Juhász Hajnalka, Mátrai Márta, Molnár Ágnes, Selmeczi Gabriella, Novák Katalin).

Az előző ciklusban az EU-ban nálunk volt a legalacsonyabb a nők aránya a parlamentben, a 199 képviselőből 20-an voltak, most kicsit többen, 23-an. 

Az arányok frakciónként így néznek ki, a DK-nál is óriási a férfitöbbség:

  • Fidesz: 117-ből 10 
  • KDNP: 16-ból 1 (Juhász Hajnalka)
  • Jobbik: 26-ból 3 (Dúró Dóra, Hegedűs Lórántné, Varga-Damm Andrea)
  • MSZP-Párbeszéd-Liberálisok: 20/5 (Bangóné Borbély Ildikó, Bősz Anett, Gurmai Zita, Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea)
  • LMP: 9/3 (Szél Bernadett, Demeter Márta, Schmuck Erzsébet)
  • DK: 9/1 (Vadai Ágnes)
  • függetlenek 2/0

A parlamenti képviselők 11,5 százaléka nő.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.